Kisebb leállás után 2022 novemberében újraindult a gyártás a Nitrogénművek Zrt.-nél, miután csökkenni kezdett a gáz ára és a műtrágya is olcsóbb lett. Az elszállt árak komoly műtrágyahiányt okoztak, ami az élelmiszerárak elszállásában csúcsosodott ki. Nemsokára azonban fellélegezhetünk, véget ér az élelmiszerinfláció, mivel a kereslet visszaesett, és hazánkban csökken az élelmiszereladások volumene.

Bige László, a legnagyobb magyar műtrágya gyárak tulajdonosa tavaly szeptemberben azt mondta, hogy a magas földgázárak miatt, az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, mert nem lehet olyan áron gyártani, amire kereslet is lesz. Azóta fordulatot vett a helyzet, a gáz ára esett, ezért a műtrágya is olcsóbb lett.

A gyártulajdonos az ATV-nek elmondta, tavaly novembertől, október végétől már a „csúcson termelnek”, „telibe mennek” a gyáraik, és el is tudják adni a terméket szerte Európában.

A tavalyi műtrágyahiány az élelmiszerárak emelkedésével is járt, hiszen nem várt magasságokba repültek az élelmiszerárak.

Néhány hét, és fellélegezhetünk

Raskó György agrárközgazdász szerint ugyanakkor már csak hetek kérdése, és megáll a vágtató élelmiszerinfláció, aminek éppen a drágaság, és az amiatt visszaesett kereslet az oka.

Egyre több jelzés jön, hogy az élelmiszereladások volumene nagyon drasztikusan csökken januárban. A magyar tulajdonú vegyesboltoknál ez a csökkenés 20 százalék fölött van, ami óriási visszaesés. Ennél nagyobb inflációfékező eszköz nincsen.

– mondta a szakember.

Hozzátette, hogy a mostani árak is csökkeni fognak, április-május környékén elsősorban a tejtermékeknél 15-20 százalékos csökkenésre lehet számítani