„Ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit az Electroluxnál töltött időm alatt tapasztaltam – mondta Gönczy Sándor, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, a csoport szenior alelnöke.

Tudjuk, hogy ez milyen súlyos helyzetet teremt a nyíregyházi gyárban dolgozóknak, akik kemény munkájukkal és erőfeszítésükkel hosszú évek óta támogatják a vállalatot.

– tette hozzá.

„Az Electrolux elkötelezett amellett, hogy a Kollektív Szerződésben garantált jogokon felül olyan támogató programot dolgozzon ki az érdekképviseletekkel, ami méltányos, és segíti munkatársaink jövőbeni elhelyezkedését” – jelezték a cég közleményében.

A vállalat döntését a 2022 utolsó negyedévében készített hatástanulmány előzte meg, ami a nyíregyházi gyár versenyképességét vizsgálta.

A vizsgálat eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet megkövetelte, hogy cselekedjünk. Célunk továbbra is, hogy biztosítsuk az Electrolux hosszútávú gazdasági növekedését, növeljük a versenyképességet a hűtőszekrény termékkategóriában – mondta Gönczy Sándor.

Az Electrolux az illetékes minisztériummal és a helyi önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit.

Haladéktalanul felveszik a kapcsolatot a kormányhivatal foglalkoztatási osztályával és külső szakértő tanácsadót is bevon a termelés leállásában érintett dolgozók munkaerőpiacon történő mielőbbi elhelyezkedésének érdekében. A munkavállalók rendszeres tájékoztatást kapnak az átszervezés menetéről.

Ez a döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben, ahol az Electrolux továbbra is az új energiatörvény követelményeinek megfelelően kifejlesztett hűtőket gyárt. A nyíregyházi gyár termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira, ügyfeleire – ígérik.

Az Electrolux Csoport még 2019 szeptemberében jelentette be a nyíregyházi üzem termékfejlesztését és az új gyártechnológia bevezetését.

Az óriásvállalat hazai történetének legnagyobb volumenű fejlesztésére 100 millió eurót, akkori árfolyamon 33,4 milliárd forintot költöttek.  

beruházáskor a vállalat új termékcsalád fejlesztésére törekedett, hogy ezzel növelje a beépíthető és a nagy méretű szabadon álló hűtőszekrények versenyképességét.