Huszonegy napos dohányzás leszokást segítő programot indított az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, amelyhez egy A Gond? Egy szál se! néven futó applikációt is fejlesztettek. 

A Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szerint a dohányosok többsége - 78 százalékuk - mindenféle külső segítség nélkül vág neki a leszokásnak, pedig a hasonló programok eredményességét tekintve a siker esélye akár ötszörös lehet. Az alkalmazás a szokásfüggés mellett a nikotinfüggőség legyőzésében is segít, a naplózási technika alkalmazásával, lépésről lépésre vezeti végig a dohányzót a folyamaton. 

Napi feladatokkal, tippekkel, az önismeret és az önreflexió eszközeivel segít a dohányzást kiváltó okok, helyzetek azonosításában, a motiváció fenntartásában, valamint a régi szokások újakra történő átírásában, a különböző önkontroll stratégiák pedig a kritikus helyzetek kezelésében nyújtanak támaszt. "Akkor sem szabad elkeseredni, ha nem sikerül elsőre, ilyenkor a hibák azonosítása után vissza kell térni a kritikus lépcsőfokhoz" - áll a programról szóló tájékoztatóban, amelyből kiderül, milyen kár okozhat a szervezetben a dohányzás. 

  •  A 30-39 évesek körében a dohányzás okozta betegségteher leginkább a légzőszervi, a szív- és érrendszeri és a mozgásszervi betegségekben nyilvánul meg- 
  • A 40-49 évesek számára a daganatos betegségek fokozott kialakulása szintén fontos tényezővé válik. 
  • 40 éves kor felett az átlagos dohányzó évente 3 hónapot veszít várható élettartamából. Összességében évente több mint 25 500 ember hal meg a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt Magyarországon. Ráadásul 

 

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy mégsem elég erős az önálló leszokáshoz és szeretné szakember segítségét kérni, érdemes tájékozódni a leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozásokról a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban, de létezik ingyenes, országosan elérhető telefonos leszokást támogató program is (06-80-44-20-44). További információ a leszokással kapcsolatban a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található.