Az infláció elszabadulása, a rezsiköltségek emelkedése jelentős terhet jelent a vendéglátásnak, amely nehéz időszak elé néz. Az árak emelkedése miatt az éttermekben, kávézókban, hotelekben járók száma is csökkenhet. így felértékelődik a vendéglátásban élőknek extra pénzt jelent a borravaló, ám nem mehetnek biztosra.

Hányan? Mennyit? 

A magyarok legnagyobb része, 10-ből 4-en a kiszolgálástól teszi függővé, hogy ad-e jattot - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Jelentős, 28 százalékos azoknak az aránya, akik a megszokott, 10 százalékot fizeti. A magyarok majdnem hatoda viszont egyáltalán nem ad borravalót. Két évvel ugyanerre a kérdésre adtak választ a megkérdezettek: akkor 30 százaléka mondott a 10 százalékos borravalót, szintén 30 százalékuk a kiszolgálástól tette függővé az extra pénzt. Azaz utóbbiak aránya jelentősen nőtt. 

A mostani felmérés szerint a jó szolgáltatásért kicsit több nő fizetne többet, mint a férfiak. Ugyanakkor a férfiak 5 százaléka több mint 10 százalékot ráfizet, ez a nőknek mindössze 2 százalékára jellemzi. 

Kép: Pulzus

Minden korosztályban többségben vannak, akiknél kiszolgálásfüggő a borravaló. Ugyanakkor a fiatalok 21 százaléka 10 százaléknál kevesebbet ad. A 60 felettiek pedig a 10 százalékos "szabályt" követik.   

 

A diplomásokra jellemző leginkább a 10 százalék, de köztük vannak a legtöbben, akik az elégedettségüktől teszik függővé, mennyivel honorálják a kiszolgálást. Az alapfokú végzettségűek táborában a legjelentősebb - 18 százalékos - azoknak az aránya, akik egyáltalán nem adnak jattot. 

A felmérés eredményei szerint a fővárosi vendégeknél mehetnek a legbiztosabbra a vendéglátósok, 43 százalékuk ugyanis megadja a 10 százalékot és csak 35 százalékuknál kiszolgálásfüggő. Utóbbi pedig leginkább a községekben élőknél divat.