Nincs politikai diszkrimináció a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésénél - közölte a Fővárosi Önkormányzat hétfőn az MTI-vel, kiemelve: minden kerülettel egyenlő feltételek alapján dolgoznak.

Ezt arra reagálva írták, hogy az V. kerületi önkormányzat hétfői közleményében diszkriminatív fővárosi döntésnek nevezte, hogy bár  Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester már tavaly novemberben előterjesztette kizárólagos lakossági parkolóhelyek létrehozásáról szóló ötletét a fővárosnak, arra Belváros-Lipótváros még mindig nem kapott engedélyt, de a VI. kerületben elindulhatott az új parkolási rend.

A Fővárosi Önkormányzat kifejtette: négy belvárosi kerülettel kezdődött meg a belvárosi parkolási reform megvalósítása. A parkolási csomag két fő, egymással szorosan összefüggő intézkedésből áll: megindul a kizárólag lakossági parkolóhelyek kialakítása és mikromobilitási pontok létesítésével számolják fel a "budapesti rollerkáoszt".

"A Fővárosi Önkormányzat bármelyik érdeklődő önkormányzattal szívesen együttműködik a budapestiek érdekében, nincs ez másképp az V. kerületi önkormányzattal sem" - fogalmaztak.

Rámutattak arra: az új parkolóhelyek kialakításának egyetlen feltétele, hogy elkészüljenek a lakossági helyekre és a mikromobilitási pontokra vonatkozó forgalomtechnikai tervek. Eddig csak a VI. kerületi Belső-Terézvárosban készültek el a végleges tervek, így ott indulhat el elsőként az új parkolóhelyek létesítése - írták.

A szakmai egyeztetések folynak a VII. és a XIII. kerület mellett az V. kerülettel is - jelezte a főváros, hozzátéve: amint elkészülnek a végleges tervek, indulhat a parkolóhelyek kialakítása.

"A Fővárosi Önkormányzat mindezekkel együtt is folytatja a szakmai együttműködést, és remélhetőleg az ősz folyamán az V., a VII. és a XIII. kerületben is megindulhat a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítása" - fogalmaztak a közleményben.