A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés és hír érkezett arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget. Mindezek alapján, 2019 őszén a HNT a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésben a bejelentett szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett - mondta el Feldman az MTI szerint.
Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak. A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.
A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak. Az ellenőrzések várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a felvásárlóktól - fogalmazott az államtitkár.
Legolvasottabb
Ha ilyen teát vett, azonnal vigye vissza: veszélyes anyag került bele
Olyan ajándékot kapnak a One ügyfelei, amire nem is számítottak
Hideg zuhany az ünnepekre: oda a jólét, a „perverz” megszorításokat pedig mind elszenvedjük
Jó hír jött a kisnyugdíjasoknak, emelkedhet a pénzük
Kiderült, hol lehet idén fehér a karácsony Magyarországon: ennek sokan örülhetnek
Bosszantó: ezért fizet többet a fűtésért, miközben nem is melegszik fel a lakás
Mínuszban az alkoholbiznisz: háromszor többe kerül, mint amennyit az állam keres rajta
Aranyvasárnapi sokk az utakon: brutális forgalom bénítja a legfontosabb autópályákat
Személyi következménye lett a kitudódott vezetői fizetéseknek a HUN-REN-nél