A biztosítási piac számára a 2020-as év különleges volt - mondta Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a XVII. Biztosításszakmai konferencián. Egyik pillanatról a másikra egyes ágazatok megszűntek létezni, ez történt a turizmussal, a vendéglátással, de más szektorok is megtorpantak. Az eseménysor következményeit akkor nem lehetett látni, sőt nem lehet látni most sem. Olyan típusú átalakulás előtt áll a piac, ami korábban példátlan volt. 

A biztosítási piac növekedési dinamikája valamelyest megtorpant, de a növekedés nem állt meg. A járvány ezt az ágazatot nem ütötte meg, a díjbevétel meghaladta az 1200 milliárd forintot. GDP-arányosan viszont a díjbevétel folyamatosan csökken, tavaly alig érte el a 2,53 százalékot. 2020-ban ezen a téren növekedés volt, de ennek a fő oka az volt, hogy tavaly csökkent a GDP. Az MNB úgy gondolja, a szektor több biztosítást is el tudna adni annál, amennyit jelenleg értékesítenek. A tartalékok szintje folyamatosan nő, ennek egyik oka, hogy a unit linked alapok vagyona a kedvező hozamoknak köszönhetően nő. A másik pedig az, hogy a kifizetések is csökkentek a karantén, az otthoni munkavégzés miatt. 

A nyugdíjbiztosítás a húzótermék

Az életbiztosításoknál a rendszeres díjú szerződések negyede már nyugdíjbiztosítás, ezek díjbevétele az átlagosnál jóval magasabb, átlagosan a két és félszerese a többi életbiztosításénak. Ez kedvező fejlemény, a háztartások készpénzvagyonát is jó lenne ilyen megtakarításba átcsoportosítani, amiben az alkuszok segíthetnek. A nem életágon is töretlen a fejlődés, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) az egyik nyertese lett a helyzetnek, miután csökkent a kárhányad a visszafogottabb járműhasználat miatt. Az utasbiztosítások viszont sokat veszítettek a járványon. 

A jegybank kgfb-indexe 2021 óta érhető el, de 2016 óta elérhető adatok alapján készült el a mutató. Az MNB minden egyes kárról negyedévente részletes adatokat kap, az adatbázist a biztosítók számára is használhatóvá tette a jegybank. Az index 2016 óta figyeli a tarifákat, ezek növekedése az elmúlt negyedévben például megállt, sőt Budapesten komoly díjcsökkenést mért a pénzügyi felügyelet. 

Az MNB legnagyobb újdonsága az elmúlt években a biztosítási piacon a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) volt. Ez a konstrukció nem egy olcsó minimáltermék, hanem egy jó termék, amelyből már hétféle érhető el a piacon. Az ilyen lakásbiztosítások sztenderdizált, jól összehasonlítható konstrukciók, amelyeket alkuszok jól tudnak majd értékesíteni. Sőt, a felügyelet el is várja ezek értékesítését, ha valamelyik alkusz kínálatában nem szerepel mfo, annak hiánya Szebelédi szerint szakmai műhibának minősülhet.