Az MNB Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentéséből kiderül,

a biztosítási szektor tőkemegfelelése 2022 végén 172 százalékos volt, ami két és félszer akkora, mint amennyit a jogszabályok előírnak.

Az ágazat díjbevétele tavaly 7,4 százalékkal 1428 milliárd forintra nőtt, ami főképp a nem életágnak – cascokgfb és a vagyonbiztosítások – volt köszönhető.

Lehet, hogy jól döntött, aki kivárt: kezdenek magukhoz térni a nyugdíjpénztárak

Nagyot nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona az év első néhány hónapjában a tavalyi siralmas veszteségek után. Bővebben>>>

Kilábalnak a veszteségeikből a nyugdíjpénztárak

  • Az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számlák egyenlege több mint 100 milliárd forinttal csökkent tavaly közel 1600 milliárd forintra.
  • A szektor negatív hozammal zárta a 2022-es évet, ugyanakkor a negyedik negyedévben már elindult a hozamok emelkedése, ami idén is folytatódott.
  • A nyugdíjpénztárak működési eredménye veszteségbe fordult tavaly, ugyanakkor ágazati szinten megfelelő a tartalékok szintje.
  • Az ágazat eredménytermelő képessége 80 milliárd forintról 40 milliárd forint körüli szintre csökkent.

Tetemes vagyon került a befektetési alapkezelőkhöz

Az MNB szakembere arra is kitért, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) összforgalma tavaly 20 százalékkal nőtt, döntően – 2021-hez hasonlóan – a származékos piac teljesítményének köszönhetően. A három legnagyobb forgalmú részvény továbbra is változatlan sorrendben az OTP, a Mol és a Richter volt.

befektetési alapkezelők által kezelt vagyon 11 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva és elérte a 13 154 milliárd forintot 2022 végére; a nettó tőkebeáramlás több mint kétszerese volt az egy évvel korábbinak.

Az MNB tavaly több mint 471 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki, összesen húsz eljárást indított.

A pénzpiaci és a biztosítási közvetítőknél tovább folytatódott a konszolidáció: csökkent a létszám, ugyanakkor a közvetített szerződések száma és értéke is nőtt.

Nem jártak rosszul a pénzügyi vállalkozások

A nem bankcsoporti pénzügyi vállalkozások eredménytermelő képessége az extraprofitadó miatt csökkent tavaly, ugyanakkor a mérlegfőösszegük összességében 15 százalékkal bővült.

A biztosítási szektor díjbevétele ugyan dinamikusan nő, de a GDP-hez képest szerényebb mértékben, így elmarad az MNB korábbi előrejelzéséhez képest.

A pénzügyi vállalkozások több mint 80 százaléka nyereségesen működött, adózott eredményük pedig 72 milliárd forint volt 2022-ben.