Az államháztartásnak a 2024-re előirányzat mérlege szerint több mint kétezer-hatszáz milliárd forinttal több adót fogunk befizetni a tavalyinál. Ebből a gazdálkodó szervezetek befizetései várhatóan 125 milliárd forinttal fognak idén nőni.

Kétezer-hatszáz milliárddal több adót kell befizetnünk, de így is lehetnek gondok

Kevesebb kiadás, több bevétel, megnövekedett adóterhek, de elmaradó áfabevételek - így néz ki a 2024-es államháztartás. Úgy tűnik, sok szempontból rosszabb a helyzet, mint tavaly, amikor ezermilliárdos lyukat ütött az elmaradt áfabevétel, igaz, idén maradt pénz a kasszában februárra is.Ha kíváncsi a részletekre

Azonban a biztosítási szektor egy részének jelentősen csökkennek az adóterhei: 2,5-szeresére emeli a kis biztosítókat segítő adókedvezményének értékhatárát, illetve a hitelintézetek adóvisszatérítését egy évvel meghosszabbítja a kormány – írja a Piac&Profit. 

Nyolcról húszmilliárd forintra emelkedik a casco, illetve a vagyon- és balesetbiztosítási szolgáltatást nyújtó biztosítók által alkalmazható kedvezményes adómértékek értékhatára. A Pénzügyminisztérium szerint az új szabályozás arányosabbá teszi a közteherviselést.

A módosítás a pénzintézeti különadó szabályozását is érinti: öt adóévben lehet csökkenteni a befizetendő bankadó összegét. A Varga Mihály vezette minisztérium ezzel kívánja kompenzálni a hitelintézetek által korábban már megfizetett járványügyi különadó jelentette plusz terheket. 

A 2024. adóévre nem lehet alkalmazni az adóvisszatartás útján érvényesíthető csökkentést. Viszont az adóvisszatérítés lehetőségét egy évvel meghosszabbítja a kormány, így a 2021-2025-ös adóévek helyett a 2021-2023-as és 2025-2026-os években lehet a befizetett közteher egy részét visszaigényelni.