A balatonakarattyai Koppány soron gőzerővel dolgozik a Magyar Nemzeti Bank cége, az MNB-Ingatlan Kft. lassan befejeződő tóparti építkezésén - írja a 24.hu. A hírportál sajtómunkásai a saját szemükkel akartak meggyőződni arról, ahogy az MNB Oktatási és Konferenciaközpont területére finoman bevezették a Balaton vizét.

A terület egy részén korábban csónakkikötő működött, így egy szűkebb meder már volt itt, de az nem nyúlt be a partra ilyen mélységben, nem volt körbebetonozva és kiszélesítve. 2022 nyarára már feltöltötték a Balaton vizével a kivájt medret.

Nem lesz katasztrófa az átalakítás

Az egykori MÁV-üdülő területét az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában álló Optimum-Gamma Ingatlanbefektetési Kft. birtokolja 2017 óta. Az MNB-Ingatlan pedig, mint említettük, a jegybank cége. (A terület 2015-ig volt az államvasúté, utána két évig az egyik MNB-s alapítvány tulajdonolta.)

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott engedélyt a bővítésre és egy „jóléti vízfelület” kialakítására. Az ingatlanon lévő, korábban csónakkikötőként is használt csatorna bővítésére, kotrására, partfal kialakítására, „továbbá a csatorna végén egy jóléti vízfelület és a kapcsolódó lépcsős part kialakítására a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – kérelemre, a jogszabályi követelményeknek megfelelő dokumentációs melléklet alapján – vízjogi létesítési engedélyt adott”.

A katasztrófavédelem azt is elárulta, pontosan mit jelent a jóléti vízfelület: a halászati, öntözési, vízvisszatartó rendeltetésű víztestek vízgazdálkodási célúak, míg jóléti minősítéssel az ettől eltérő, például látvány-, csónakázótó és hasonló célú hasznosítást jelölik.