A Portfolio a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) érdeklődött, hogy hatástanulmányai szerint milyen hatása lesz a vasárnapi boltbezárásról szóló törvénynek az  emberekre. A portál ezt választ kapta az NGM-től, hogy "a törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni" - olvasható az Indexen.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen előzetes elemzés nem készült arról, hogy mekkora hatása lehet a bezárásnak a foglalkoztatásra, a GDP-re vagy a kereskedelmi forgalomra.

A Portfolio közölt egy levelet, amit még korábban írt nekik az NGM, amelyben a bezárással kapcsolatos "várakozásait" közli. E szerint 2013-ban 4800 milliárd forint volt a kiskereskedők összes árbevétele, ebből csak 350-400 milliárd jött be vasárnap, ami majd áttevődik más napokra; a nagyobb árbevételű cégeknek fáj majd jobban az intézkedés; az, hogy hány ember dolgozik a kiskereskedelemben, az a GDP növekedésétől függ, nem attól, hogy lehet-e vasárnap vásárolni; a gazdasági hatások minimálisak és átmenetiek lesznek; és amúgy az EU 13 tagállamában is zárva vannak az üzletek vasárnap. Hogy mindezt milyen tanulmányra alapozzák, az nem derült ki.