Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban. Ez új történelmi rekord. A magyarok száma növekedett a háború miatt hazájukat elhagyó ukránok után a legnagyobb mértékben (az ukránok által betöltött munkahelyek száma 1147-tel nőtt egy hónap alatt).

Hosszabb időtávot, egy évet tekintve azonban a magyarok száma 7894 fővel, míg az ukránoké 5904 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol. Jelentős volt még a románok létszámgyarapodása év/év alapon, 5575 fővel, a horvátoké 5845 és a németeké 5723 személlyel - írja az osztrák társadalombiztosítási adatok alapján a Privátbankár.

A koronavírus-válság visszavetette ugyan, de az elmúlt bő egy évben ismét növekszik, sőt, rekordot döntött nyáron és télen is - a két idegenforgalmi szezonban - a kint dolgozó magyarok száma.

94 ezer magyar kint is lakik

Az elmúlt másfél évtizedben több százezer magyar költözött külföldre. Ausztriában ez idő alatt öt és félszeresére nőtt a magyar állampolgárok száma. A Statistik Austria adatai szerint 2022 elején 94 411 magyar állampolgár élt Ausztriában – írja az osztrák közszolgálati ORF. (Ebben a számban az ingázó dolgozók nincsenek benne, vannak viszont diákok, nyugdíjasok, munkanélküliek.)