A hét elején egyeztettek az egészségügyi szakdolgozók képviselői az egészségügyért felelős államtitkárral az ápolói bérekről - közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). Mint írják a terv szerint október közepén kerülhet a kormány elé az egészségügy fejlesztésének területe, beleértve a szakdolgozói bérek koncepcióját és a szakszervezetek béremelési javaslatát.

Mint írják: Takács Péter államtitkárhoz azért mentek, hogy tájékozódjanak és elősegítsék, hogy minél hamarabb kedvező döntés születhessen az ösztönzőbb, arányosabb bérekről, valamint a nehezebb és több munka és a szakmai tapasztalat és tudás elismeréséről. A jelenlegi bérek rendkívül alacsonyak, és van számos terület, mint az intenzív terápia, a traumatológia pszichiátria, a krónikus osztályok szakdolgozói terhelése, ami még a többihez képest is kiemelt bérezést érdemel.

Nemcsak az sürgősségi betegellátó osztályokon (SBO-n) indokolt a magasabb pótlék, hanem számos más területen is, ahol extrém a terhelés.

A FESZ szerint Takács Péter is úgy gondolja, csökkenteni kell az orvosok és szakdolgozók közti bérfeszültséget, egyes területek kiemelést érdemelnek.

Ha a kormány októberben elfogadja a javaslatokat, akkor kerülhet sor a részletszabályok meghatározására és a FESZ abban bízik, hogy az államtitkárság számít a tapasztalataikra.

Kiemelték: az államtitkár elkötelezett a változások mellett, és a javaslatok között sok olyan szerepel, mint a bérarányok helyreállítása, pótlékok emelése, egyes területek kiemelése, a tudás a tapasztalat magasabb szintű elismerése, a szakképzés megreformálása.

Egyetértés volt abban is, hogy aki nyugdíj mellett dolgozik minden olyan juttatás jár neki, ami akkor is járna, ha nem dolgozna például plusz egy havi nyugdíj vagy nyugdíjprémium.