Kiderült, hogy idén meddig lehet megnyitni és befizetni nyugdíjcélú megtakarításba, hogy még biztosan érvényesíthető legyen a 2023-ra szóló 20 százalékos adójóváírás. A Grantis szakértői részletesen összefoglalták, hogy melyik pénzintézetnél mik az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges leadási határidők.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a szerződések beérkezése a biztosítókhoz és a pénztárakhoz sok helyen még az év utolsó napjáig is lehetséges, a befizetések határideje között azonban már jelentős eltérések lehetnek. Sok esetben nemcsak a napra, hanem még az órára is érdemes figyelni, illetve az is számít, hogy postai úton, bankkártyával vagy banki átutalással történik-e a díjfizetés, esetleg közvetlenül a bankban.

A GRAWE és a Groupama biztosítóknál például a mai nap a szerződések és a befizetések beérkezésének a határideje, míg a MetLife-nál és a SIGNAL IDUNA-nál az év utolsó napja a határidő. A pénztárak esetében az IZYS és az OTP Egészségpénztár is december 31-ig várja a szerződéseket és a befizetéseket. A részletes táblázatot ezen a linken lehet megnézni.

Végh Nóra, a Grantis szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az átfutási idővel is kalkulálni kell, illetve postai befizetés esetén figyelembe kell venni, hogy az év végén általában túlterheltek, így a feladást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Van olyan biztosító is, ahol korábban zárnak, de a legtöbb pénzintézetnél év végéig még elindítható a folyamat, illetve pótolható a meglévő számlán az adójóváírás maximalizálásához szükséges összeg. 

A privát nyugdíj megtakarítások után visszaigényelhető a személyi jövedelemadó 20 százaléka, aki még idén befizet, annak jövőre a nyugdíjszámláján lesz az adójóváírás. 

A visszaigényelhető adó maximális összege évi 280 ezer forint, amely több megtakarítási forma kombinálásával érhető el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint az évente visszaigényelhető adó felső határa az adott évben befizetett összeg után.

Ne bánkódjon, ha 40 ezret tud csak megspórolni, nem a világ vége

Ha lengyel lenne, egy fillért sem tudna félrerakni, Görögországban pedig már rég hitelből kavargatná a frappét. Svájcban viszont lassan bújhatná az újautó-katalógust az asszonnyal. Bővebben --->