A vasúton június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat közlekedik a Balatonra. Újra elérhetők lesznek a Balaton körüli utazásra szóló napijegyek és a kedvezményes jegyek, bővítik a kerékpárszállítási kapacitást.

A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi vonalon fog közlekedni, lehetőséget nyújtva térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A járat emeletes KISS motorvonattal közlekedik, a zsúfoltság elkerülése érdekében helyjegyet kötelező váltani a vonatra - írja a MÁV-Volán-csoport közleményében.

A tavaly nyáron bevezetett Panoráma expresszvonat idén Fonyód és Kőbánya-Kispest között már Esti csók néven fog közlekedni vasárnaponként, míg a Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között fog járni, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken áll meg. Mindkettő KISS motorvonatként fog közlekedni és a helyjegyváltás kötelező lesz rájuk.

Az előszezonban újdonságként bevezetett Fenyves expressz Pécs, Kaposvár, Fonyód és Keszthely között teremt összeköttetést, mivel helyjegyköteles, így biztosítják a garantált ülőhelyet, és kerékpárszállításra is alkalmas.

A hazajutást segítve új Tekergő expresszvonat fog közlekedni vasárnaponként Balatonfüred és Budapest-Kelenföld között. A vonat Balatonfüredről 15:47-kor indul, megáll Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonkenese, Balatonakarattya, Székesfehérvár és Velence állomásokon, Kelenföldre 17:55-kor érkezik.

További járatok a Balaton partjaira az ország többi területéről:

Ezüstpart expressz: Miskolc–Fonyód között naponta közlekedik,

Aranypart expressz: Záhony–Fonyód naponta,

Aranyhíd expressz: Szeged–Balatonszentgyörgy naponta,

Tekergő expressz: Záhony–Zánka-Erzsébettábor naponta,

az egész évben közlekedő Helikon InterRégió Győr–Tapolca–Fonyód–Kaposvár (- Pécs) útvonalon;

hétvégenként:

további egy pár Szolnok–Tapolca vonat,

Jégmadár expressz: Szob–Fonyód, hétvégi napokon (KISS),

Napfürdő expressz: Szolnok–Siófok, hétvégi napokon,

Szombathely–Keszthely gyorsvonatok (2 pár).

Éjszakai vonatok

Bagolyvonatok idén az északi parton sűrűbben, kétóránként közlekednek a hétvégi éjszakákon, a déli parton pedig minden éjszaka kétóránként. Hétvégénként és a fesztiválok időszakában óránként fognak közlekedni - közölte a MÁV.

Több lesz a jegyautomata

A MÁV-Start 35 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepített a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre - írja az MTI.

Volánbusszal június 16-tól az ország számos pontjáról még kedvezőbbé válik a Balaton elérése. A Volán több új járatot indít, egyes járatok gyakrabban és több települést érintve közlekednek, illetve számos városban tovább javulnak az autóbuszok és a vonatok közötti átszállási lehetőségek - írják a közleményben.