A jelenlegi jogszabály nem tesz különbséget a professzionális és a magánhasználat között, a drónhasználónak légtérhasználati engedélyt kell kérnie a Honvédelmi Minisztériumtól minimum 30 nappal a reptetést megelőzően, ezt nagyon figyelik a hatóságok - mondta az InfoRádiónak Balázs András, a Groupama Biztosító Vállalati Vagyon és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője.

"Ez kizárólagos használatot jelent, pontosan meg kell jelölni a területet, illetve azt az időszakot, amikor a reptetést végezni akarja" - tette hozzá a főosztályvezető.

Új jogszabálytervezet

Drónt bárki vásárolhat, viszont az új jogszabálytervezet három kategóriába sorolja a drónhasználókat a drón súlyának (felszállótömeg) megfelelően:

  • 2 kg vagy annál könnyebb,
  • 2-20 kg súlyú vagy
  • 150 kg-ot meghaladó felszállótömegű eszközök.

Egy nagyobb és bonyolultabb szerkezethez regisztrált, vizsgával rendelkező pilótát kell foglalkoztatnia egy professzionális cégnek - hangsúlyozta Balázs András. Az olyan vállalkozások, amelyeknek profiljukba vág a videó- és reklámfilmkészítés, vagy egy tereptárgy fotózása, csak és kizárólag jogkövető magatartással használják a légteret és az eszközt is - hangsúlyozta a főosztályvezető.

A kép forrása: Pixabay