Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa szerint a magasabb hőmérséklet kedvező körülményeket teremt a betegséget terjesztő szúnyogok számára.

dengue-lázat a dengue-vírus okozza, melyet az egyiptomi csípősszúnyog hordoz. A betegség hosszú ideje megtalálható Dél-Amerikában és Ázsiában is, évente mintegy 20 ezer ember halálát okozza. Ez a szám az ezredforduló óta a nyolcszorosára nőtt a klímaváltozás, az elvándorlás, továbbá az urbanizáció hatásaként. 2022-ben 4,2 millió esetet regisztráltak a világon, és a szakértők idén rekordszintű terjedésre számítanak.

Jelenleg Bangladesben van dengue-láz járvány, aminek már több mint ezer halálos áldozata van.

Jeremy Farrar, a WHO fertőzőbetegség-szakértője úgy véli, hogy a következő években az Egyesült Államok, Afrika, valamint Európa egyes részein is megjelenhet a kór, amire a helyi kórházaknak fel kell készülniük.

A dengue-láz sok esetben tünetmentes, emiatt vélhetően sokkal több a fertőzött, mint ahány esetet jelentenek. Jellegzetes tünetei ugyanakkor a láz, az izomgörcs és az izületi fájdalom. A súlyos eseteknek azonban csak az egy százaléka halálos. Speciális kezelési mód nincs a kórra, védőoltás viszont van ellene, melyet tavaly december az Európai Unióban is engedélyeztek.

Még sosem volt ennyi áldozata a dengue-láznak

Bangladesben rekordszámú áldozatot követelt a dengue-láz.
Bővebben--->