Bangladesben eddig megközelítőleg 500 halálos áldozatot követelt a dengue-láz az idei évben – idézi az MTI a helyi egészségügyi minisztérium szerdai közleményét. 

A tárca adatai szerint január óta 493 halálos áldozatot követelt a betegség a tavaly rögzített 281 halálesethez képest. Idén több mint 104 ezer megerősített dengue-vírusos fertőzést azonosítottak a 2019-es 101 ezerhez képest.

„A helyzetet tovább súlyosbíthatja, ha a kormány nem vezet be azonnal hatékony intézkedéseket a szúnyogok által terjesztett láz terjedésének megállítására”

– mondta Kaburul Basar entomológus szerdán a dpa német hírügynökségnek. Banglades nincs egyedül a dengue-láz elleni küzdelemben, a globális probléma leginkább az éghajlatváltozáshoz és az urbanizáció felgyorsulásához köthető – tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már augusztus elején aggodalmának adott hangot a dengue-vírus terjedése miatt az országban. A szúnyogok által terjesztett dengue-láz influenzaszerű tünetekkel jár, de vérzéses lázat is okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az esetek több mint 80 százaléka enyhe lefolyású vagy tünetmentes, azonban a vírus életveszélyessé válhat, ha belső vérzést vagy szervi elégtelenséget okoz.