Az orosz Wagner zsoldossereg harcosait a NATO keleti szárnyának közelébe mozgósították, hogy onnan destabilizálják a katonai szövetséget – mondta Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke.

A Wagner-katonák megkezdték a belorusz nemzeti hadsereg kiképzését, ami arra késztette Lengyelországot, hogy több mint ezerkatonát vezényeljen a határhoz. A Reuters arról számolt be, hogy a hét elején kedden azzal vádolták Belaruszt, hogy katonai helikopterekkel megsértette Lengyelország légterét.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a provokációk száma növekedni fog

– mondta Mateusz Morawiecki, miután Kelet-Lengyelországban találkozott Gitanas Nauseda litván elnökkel.

A politikusok a Suwalkiban találkoztak, amely a lengyel területnek egy ritkán lakott, de stratégiailag fontos területe Belarusz és az orosz Kalinyingrádi elszakadt területe (exklávéja) között, amely összeköti a balti államokat a többi NATO-tagországgal.

 

 

 

Emelték a kötelező sorkatonaság felső korhatárát Oroszországban

Oroszországban az eddigi 27-ről 30 évre emelték a sorkatonai szolgálat felső korhatárát.
Bővebben >>>

Le kell zárni a belorusz határt

A Morawiecki és Nauseda által idézett adatok szerint legalább 4 ezer Wagner-zsoldos van Belaruszban.

Litvánia szerint meg kell fontolni a Belarusszal közös határ lezárását, amit azonban Lengyelországgal és Lettországgal együtt kellene megtenni

– jelentette ki Gitanas Nauseda litván a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

Belarusz megengedte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy területét az ukrajnai invázió kiinduló pontjaként használja, amikor országán keresztül vonultak az orosz katonák, de saját csapatait nem kötelezte el a háborúban.

 

 

 

A wagneresek „kirándulnának” egyet Lengyelországban: Putyin először mosolygott, majd a fejét fogta

A belarusz elnök szerint alig lehet őket visszatartani a varsói turnétól. Lukasenka persze ezt nem viccnek szánta, hanem burkolt fenyegetésnek. Bővebben >>>