Az ukrán offenzíva kezdete összefügg a nyugati technika és a kiképzett legénység megérkezésével. Ukrajnának még néhány hónapra szüksége lesz, hogy felkészüljön

az ukrán fegyveres erők nagyszabású ellentámadásának megkezdésére és az Oroszország által megszállt területek felszabadítására.

Erről Olekszij Reznyikov védelmi miniszter beszélt az Ukrinform-nak adott interjújában.

Azt is elmondta: 

a Nyugat által ígért harckocsik és egyéb felszerelések nem azonnal, hanem egy bizonyos idő múlva jelennek meg Ukrajnában – éppen azért, mert a legénységet ki kell képezni.

Reznyikov szerint az ukrán hadsereg új, nagyszabású offenzívájának megindításának lehetősége pontosan a legénység kiképzésének időzítésén és a felszerelés érkezésén múlik.

"Időbe telik. Több hónapról beszélünk, amikor teljesen készen leszünk. Aztán a vezérkar döntése alapján bizonyos események bekövetkeznek" – mondta.

Ukrajna december-február folyamán ígéreteket kapott a Nyugattól, hogy nagyszámú páncélozott harcjárművet és egyéb fegyvert – de ami a legfontosabb – nyugati típusú harckocsikat szállítanak.

Már az európai kikötőkben is felfigyeltek arra nagy mennyiségű felszerelésre amely az Egyesült Államokból érkezett.

A várakozásoknak megfelelően márciusban érkeznek meg az első nyugati harckocsik Ukrajnába. Jelenleg több európai országban is folyik az ukrán személyzet kiképzése.

Eközben Ukrajna még mindig nem kapott meg bizonyos típusú fegyvereket, amelyek szükségesek egy nagyszabású offenzívához. A Nyugat különösen nem hajlandó olyan nagy hatótávolságú rakétákat szállítani, amelyek több száz kilométeres mélységben is képesek "megzavarni" az orosz logisztikát.