Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről, és Varsónak kedvező döntésre jutottak. Úgy ítélték meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért lezárják az eljárást.

Lengyelország

  • elismerte az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben,
  • elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett,
  • és elismeri a bírói függetlenséget

– közölte a bizottság.

Váratlanul csökkentek a német ipari megrendelések márciusban, ami a szektor tartós gyengeségére utal – derült ki a német statisztikai hivatal, a Destatis közleményéből. A kereslet 0,4 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest, megcáfolva a 0,4 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásokat.

A gyárak helyzetét a visszafogott globális kereslet és a magas kamatlábak is nehezítik, ezek visszafogják a beruházásokat. Az energiaintenzív iparágak, mint például a vegyipar, szintén megszenvedik a magasabb árakat Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Putyint újfent beiktatták, nagy ajándékot szánhattak neki

Merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más, magas rangú ukrán politikai és katonai vezetők ellen az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) és a kémelhárítás.

Az SZBU és az ukrán főügyészi hivatal közlései szerint a hatóságok letartóztatták az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) két ezredesét, akiket hazaárulással és terrortámadás elkövetésében való közreműködéssel vádolnak. Az SZBU közölte, hogy egy ügynöki hálózat készült a merényleteket megvalósítani, melyet az állambiztonsági hivatal vezetésének közreműködésével a biztonsági szolgálat derített ki.

A terroristatámadás beiktatási ajándék lett volna Vlagyimir Putyin számára

idézi az SZBU élén álló Vasyl Maliukot az Al Jazeera.

Mindettől függetlenül természetesen Vlagyimir Putyin beiktatása is megtörtént, az orosz államfő így hivatalosan is megkezdte újabb elnöki ciklusát.

Putyin a héten arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát, hogy készüljenek fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hadgyakorlat válasz azon provokatív kijelentésekre és fenyegetésekre, amelyeket egyes nyugati tisztségviselők Oroszországgal szemben tettek.

A moszkvai bíróság jóváhagyta a JPMorgan és a Commerzbank európai leányvállalata által Oroszországban tartott mintegy 12,4 millió euró (nagyjából 4,8 milliárd forint) vagyon lefoglalását az előzetes döntéshozatal szerint. Az uniós nagykövetek pedig szerdán megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételeket Ukrajna megsegítésére fordítják, így a háború sújtotta ország mintegy 3 milliárd euróhoz juthat fegyvervásárlásra és újjáépítésre a nyár előtt.

Európai körutat tett a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai államfő a héten bejárta Európát: Franciaországban nyitott, onnan Szerbiába utazott, és végül Magyarországba is ellátogatott.

Orbán Viktor kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök a Budavári Palota Oroszlános udvarában tartott fogadáson 2024. május 9-én.
Orbán Viktor kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök a Budavári Palota Oroszlános udvarában tartott fogadáson 2024. május 9-én.
Kép: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kínai elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatón számolt be a Hszi Csin-ping budapesti látogatásán történt tárgyalások eredményeiről. Orbán Viktor kijelentette, mi, magyarok „a XXI. századot már meg akarjuk nyerni”, ehhez pedig partnerekre és befektetőkre van szükség. Magyarország ezért újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Kínába, a magyar-kínai együttműködést pedig kiterjesztik a nukleáris ipar teljes spektrumára is, amire korábban nem volt példa.