Türkmenisztán új, futurisztikus, okos várost adott át a héten, amelyet Gurbanguly Berdimuhamedow korábbi türkmén elnök tiszteletére avattak fel. (Gurbanguly Berdimuhamedow 2006 és 2022 között töltötte be a vezetői tisztséget.)

Az okosváros az Arkadag nevet kapta, amelynek jelentése: védelmező. Mindez nem véletlen, mert a türkmén média jó ideje A védelmezőként utal Berdimuhamedowra, aki a város felavatásának napján, csütörtökön ünnepelte 66. születésnapját.

Egy kormányhoz közeli forrástól a Reuters úgy értesült, hogy az új, 73 ezres lakosságú város felhúzása 3,3 milliárd dollárba került, és a tervek szerint a jövőben legalább még egyszer ennyit terveznek rá költeni.

Futurisztikus megaváros épül Szaúd-Arábiában

A NEOM The Line egy 500 milliárd dolláros projekt, amelynek keretében egy futurisztikus megaváros épül Szaúd-Arábia északnyugati régiójában, vagyis a sivatagban jön létre, fejlett technológiával és fenntartható életmóddal. A jövő városa várhatóan 2025-re elkészül egy 10.230 négyzetmérföldes területen, amely 33-szorosa lesz New York City-nek. A NEOM az innováció és a technológia globális központja lesz, amely számos iparágra összpontosít, többek között az energiára, a biotechnológiára és a fejlett gyártásra. A fejlesztés több ezer munkahelyet teremt, lendületet adva Szaúd-Arábia és az egész világ gazdaságának, így a magyaroknak is új távlatokat nyit. Bővebben --->

Arkadagnak az is az egyik különlegessége, hogy minden épülete fehér színű és hétemeletes, nem véletlenül: a hetes szerencseszám a türkmén kultúrában.

A város abban szintén rendhagyó, hogy útjain csupán elektromos járművek közlekedhetnek, ahogy a közterekről nem maradhattak el a Gurbanguly Berdimuhamedownak szentelt emlékművek sem.

Az ünnepélyes csütörtöki megnyitóünnepségen maga a volt elnök nem vett részt, mert épp születésnapja alkalmából Mekkába utazott, ezért helyette, fia, egyben utódja, a 41 esztendős Szerdar Berdymukhamedov felügyelte a rendezvényt.

Ünnepélyes megnyitóval avatták fel Arkagad városát
Ünnepélyes megnyitóval avatták fel Arkagad városát
Kép: Reuters

A város átadásának alkalmából több külföldi tisztségviselő is tiszteletét tette Arkadagban, volt, aki még ajándékot is küldött. Köztük Erdogan török elnök, aki egy elektromos autót ajándékozott. 

A 45 fokos hőségben 2,5 millió zarándok érkezett Mekkába

2,5 millió fehér ruhát viselő muszlim érkezett idén a háddzs zarándoklatra Szaúd-Arábiába. Sokan közülük évekig spóroltak arra, hogy a részvételhez szükséges 6 ezer dolláros költséget kifizessék. Bővebben --->