Törökországban 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 99, egyes források szerint pedig több mint 100 ember vesztette életét, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek. A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségú földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson és Libanonban is érezhető volt. 

Kép: Reuters

„Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót" – mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. „Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

Az utcára menekültek a rettegő emberek

Szíriában Aleppóból és Hamából érkeztek hírek összedőlt épületekről. „Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk” – mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. 

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban.

A legnagyobb riadókészültség van érvényben

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. „Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral” – írta Erdogan a közösségi oldalon. „Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van” – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Kép: Reuters

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Számítottak rá

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett. „A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk” – tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport