Sem orosz nyílt vízi úszók, sem műugrók nem indulnak a februári, katari vizes világbajnokságon, így a nyári, párizsi olimpián sem lesznek ott – jelentette az orosz állami hírügynökség.

A TASZSZ a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetségre, a World Aquaticsra hivatkozva adta hírül, hogy

egyetlen oroszt sem regisztráltak a dohai vb-re, amely az utolsó esélyt nyújthatta volna a kvalifikációra és ezzel az idei ötkarikás játékokon való részvételre.

Korábban a 2023-as fukuokai világbajnokság kínált lehetőséget kvótaszerzésre a férfi és női 10 kilométeres olimpiai távon, ám már a japán városban sem állhattak rajthoz az orosz sportolók az országuk Ukrajna elleni háborúja nyomán elrendelt szankciók miatt.

A katari vb, amelyet február 2. és 18. között rendeznek, az orosz mű- és toronyugróknak is az utolsó kvalifikációs esélyt jelenthette volna.

Hasonlóképpen hiányozni fognak az orosz szinkronúszók is Dohából, miután a világszövetség szigorú feltételeket szabva, semleges színekben egyéni indulást ugyan engedélyezett, viszont a duettek és a csapatok fellépését megtiltotta, ahogyan az úszók esetében a váltóversenyeken való orosz részvételre is nemet mondott.

Jelenleg egyedül Ivan Girev úszó rendelkezik a rajtjogot megengedő semleges státusszal az orosz vizes sportolók közül – írta a TASZSZ.

Putyin minden pénzt elvesz azoktól az orosz sportolóktól, akik semleges színekben indulnak a párizsi

A NOB még nem is döntött az orosz sportolók sorsáról, Putyin már előre megfenyegette sajátjait. Ha többre kíváncsi–––>