Egy nappal azután, hogy Oroszország megvádolta Ukrajnát , hogy drónokat küldött moszkvai épületek megtámadására, az orosz krasznodari régió kormányzója azt mondta, hogy egy drón okozhatta az Afipszkij olajfinomítóban kitört tűzet, írja a Guardian. 

A tüzet hamarosan eloltották, személyi sérülés nem történt – mondta Veniamin Kondratyev kormányzó. Az Afipsky finomító nem messze található a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőtől, egy másik finomító közelében, amelyet ebben a hónapban többször is megtámadtak.

A lap szerint az Ukrajnától északra fekvő Belgorod régió kormányzója azt állítja, hogy egy tüzérségi csapás legalább egy embert megsebesített az oroszországi Sebekino városában. Kijevet okolta a támadásért.

Arról nem érkezett információ, hogy ki indította el a támadásokat Oroszországon belül, de Moszkva az elmúlt hetekben számos csapással vádolta meg Kijevet, miközben fokozta az ukrán városok elleni támadásokat.

Ukrán tisztségviselők szerint kedden egy ember meghalt és négyen megsebesültek Kijevben az orosz dróntámadások során, de Ukrajna felett az égbolt egyik napról a másikra viszonylag csendes volt.

Ukrajna tagadta felelősségét a Moszkvát ért keddi dróncsapásért. Kijev szinte soha nem vállalja nyilvánosan a felelősséget az oroszországi támadásokért.

Már Putyin is említette

Oroszország két-három napja csapást mért az ukrán katonai hírszerzés főhadiszállására” – mondta el még keddn Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az orosz állami hírtelevízió adásában.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő korábban azt állította, hogy a Moszkva elleni keddi ukrán dróntámadás a „kijevi rezsim” válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan ukrajnai döntéshozatali központok ellen, ahol nyugati különleges szolgálatok irányításával orosz területen végrehajtandó terrorcselekményeket terveztek.

A háborúnak ezek után pláne nem lesz vége

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében – közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz főváros ellen Kijev által indított „terrortámadást” nyolc repülőgépszerű drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója is beszámolt róla, hogy a légvédelem több, a főváros irányába tartó drónt lelőtt. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

Az orosz elnöki szóvivő, Peszkov közölte, hogy a támadás ismételten alátámasztotta, hogy indokolt a „különleges hadművelet” folytatása, és kitűzött céljainak elérése.