A kelet-ukrajnai Orihiv térségében elhagyott Leopard 2-es tankokat és M2 Bradley lövészpáncélosokat zsákmányoltak az oroszok – derül ki egy friss videóból.

Oroszország egyébként már napok óta arról számol be, hogy nyugati harceszközöket sikerült megsemmisíteniük, azonban ezeket eddig nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Azóta azonban több olyan videó is felkerült a közösségi oldalakra, amelyen egyértelműen látszik, hogy az ukránok valóban több páncélos járművet is elveszítettek.

A felvételt az OSINTtechnical hírportál tette közzé, akik a képek elemzésével egyébként nemcsak az elvesztett haditechnikai eszköz típusát tudják megállapítani, hanem még azt is, hogy hol lőtték ki a járművet.

A videót ITT tudja megtekinteni. Az látható rajta, amint az egyik lövészpáncélos a társait fedezve tüzel az oroszokra, közben azonban egy másik jármű aknára fut.

Az Infostart összefoglalója szerint az lehet a legfontosabb az oroszoknak, hogy milyen a felépítése a harckocsik páncélzatának. A modern tankok ugyanis többrétegű páncélzattal rendelkeznek, melyeknek pontos felépítése szigorúan titkos. Ráadásul a gyengébb helyeken légrések is lehetnek a páncél különböző elemei között.

Ha pedig az oroszok a megszerzett járművökön fel tudják mérni a tankok gyenge pontjait, akkor a későbbi harcokban ezeket a részeket tudják majd támadni.

Műszaki szempontból nagy fogásnak inkább csak a Leopard 2A6 számítana, ugyanis a most lefoglalt már nem túl korszerű típus. Az amerikai hadsereg azonban nyilván nem a legújabb változatokból küldött az ukránoknak.

Katonai szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajnának a fegyverek mellett kiképzésre és a hírszerzés fejlesztésére is szüksége van az adományok mellett.

Nem hisz már Putyin víziójában az orosz elit

A nevüket ugyan nem merték felvállalni az ukrajnai háborút pesszimistán szemlélő orosz üzleti és politikai élet krémjéhez tartozók, ám arról beszéltek, már egy befagyott konfliktust is pozitív eredménynek tudnának elkönyvelni. Az átlagemberek a közvélemény-kutatások alapján továbbra is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ám egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőbe. → Bővebben