Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az orosz erők legfőbb célja jelenleg a frontvonal mélyebbre tolása. Javaslatként felvetette egy „demilitarizált övezet” létrehozását is, ahonnan az orosz városok nincsenek elérhető távolságban. 

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőintézet azonban határozottan állítja, hogy a célkitűzés érthetetlen és komolytalan, főleg addig, amíg létezik egy független és harcképes Ukrajna — írja a Portfolio. 

Az egyes számú problémát az jelenti, hogy Oroszország minden újonnan magához csatolt területtel egyre több és egyre távolabbi „katonai létesítmények nélküli” övezeteket akar majd telepíteni.

Egy orosz nacionalista blogger részletesen ismertette a területekkel kapcsolatos elképzeléseit. Szerinte Odesszát és Mikalojivot kéne először elfoglalni ahhoz, hogy a Krímet ne fenyegesse veszély. Továbbá Donyeckben a Szlovjanszk-Kramatorszk-vonalat kellene meghódítani, ám ez sem lenne elég, tovább kéne menni, hiszen ebben az esetben Szlovjanszk lenne örök frontváros. 

A kérdés többek között azért is merült fel, mert a korábban lezuhant IL-76-os katonai géppel kapcsolatban Putyin azt állította, hogy amerikai patriot légvédelmi rendszer lőtte ki. A repülőgép Oroszország szerint ukrán hadifoglyokat szállított, ám Zelenszkijék az eset óta nem ismerték el a történteket. Az orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy a nyugati média el akarja hallgatni az esetet. 

Papíron Putyinnak egy lakása és pár Volgája van

Az orosz Központi Választási Bizottság közzétette az orosz elnökválasztáson jelöltként nyilvántartásba vett Vlagyimir Putyin vagyonnyilatkozatát.Bővebben--->