A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a héten elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. 

A június 9-ei EP-választáson a külföldön élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak akkor, ha sem Magyarországon, sem az EU más tagországában nem rendelkeznek állandó lakcímmel.

Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél szerdán 16 óráig. Az NVI több mint 126 ezer külhoni magyar választót vett fel a névjegyzékbe, közülük 101 500-nak már postázták a szavazási levélcsomagot.

A szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, a válaszborítékot (ez a Nemzeti Választási Irodának van címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől, május 25-étől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék,  Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni 9 és 16 óra között, június 8-ig, valamint a szavazás napján a szavazás ideje alatt.

Aki személyes átvételt kért, az köteles a személyazonosságát érvényes fényképes igazolvánnyal igazolni. Ha a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok között eltérés van, akkor annak tisztázása érdekében további dokumentumok (például lakcímkártya, honosítási okirat) bemutatása válhat szükségessé. Meghatalmazott útján a levélcsomag nem vehető át.

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez.

A válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek június 9-én 19 óráig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

A válaszboríték leadható Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában a szavazás napján 6 és 19 óra között, valamint bármely külképviseleten is a szavazást megelőző két hétben munkanapokon, a külképviseletek általában 9 és 16 óra között vannak nyitva. Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Szabadkán, Beregszászon és Ungváron, ott reggel 6-tól este 8 óráig biztosítják a szavazási iratok átvételét és a kitöltött szavazólapok leadását.

Megdöbbentő adatok jelentek meg a pártok állásáról, egyre durvább a küzdelem

A Závecz friss felmérése szerint Magyar Péter pártja teljesen leuralta az ellenzéki oldalt. Alig néhány párt jutna csak be az Európai Parlamentbe.