Lendületet adott az európai részvényindexeknek az inflációs nyomás enyhülésére utaló áprilisi amerikai fogyasztói árindex. Az infláció csökkenése megerősítette a befektetők bizalmát abban, hogy a Federal Reserve az év hátra lévő részében a hitelfelvételi költségek csökkentésébe kezd bele. Ezzel párhuzamosan az euróövezetre vonatkozó friss GDP-becslések megerősítették, hogy a régió az első negyedévben kilépett a recesszióból.

A londoni, frankfurti és párizsi indexek új rekordot értek el, a milánói 2007 végi, a madridi 2009 végi szintre emelkedett vissza.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,60 százalékkal, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,41 százalékkal végzett magasabban. Londonban az FTSE 100 index 0,19 százalékkal emelkedett, a frankfurti DAX index 0,80 százalékkal, a párizsi CAC 40 index pedig 0,17 százalékkal zárt magasabban. Milánóban FTSE MIB index 0,62 százalékkal, Madridban az IBEX 35 index 1,10 százalékkal erősebben fejezte be a szerdai kereskedést.

Esik az olaj ára

Az olajár szerdán két havi mélypont közelében ingadozott. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) napi 1,1 millió hordóra csökkentette a globális kereslet növekedési ütemére vonatkozó előrejelzését, ami napi 140 ezer hordóval marad el az előző prognózisban jelzettől. Az OPEC havi jelentése szerint pedig a tagok az elmúlt hónapban napi több mint félmillió hordóval lépték túl kitermelési kvótájukat. Keresletnövekedési előrejelzésén viszont az OPEC nem változtatott.

Az európai kereskedési idő végén a 24 órás nemzetközi kereskedelemben

  • hordónként 78,03 dolláron állt az amerikai WTI ára, 0,02 százalékos napi emelkedéssel,
  • a Brent ára pedig 0,05 százalékkal csökkent 82,34 dollárra.

Az arany spot ára 1,14 százalékos emelkedéssel unciánként 2382,56 dolláron áll, közel egy hónapja a legmagasabb szinten.

A dollárindex 0,53 százalékkal 104,49 pontra csökkent. Az eurót 1,0864 dolláron jegyzik 0,47 százalékos erősödéssel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!