A három hiperszonikus rakétával foglalkozó tudósnak, Anatolij Maszlovnak, Alekszander Sipljuknek és Valerij Zvegyincevnek – akik a szibériai Novoszibirszk városának egyik intézetében dolgoztak –, a Kreml szerint nagyon súlyos vádakkal kell szembenézni.

szentpétervári bíróság közölte, hogy a szigorúan titkosnak minősített pert elzárták a média és a nyilvánosság elől, illetve Maszlov ügyvédjét sem lehetett elérni, hogy kommentálja az eljárást. Egy Maszlovhoz közeli forrás elmondta, hogy a rakétakutató két szívrohamot kapott, ahogy már kórházban is tartózkodott tavaly júniusi letartóztatása óta – írta az Aljazeera. 

Az előzetes letartóztatásiban Maszlov nem kapott meg minden olyan gyógyszert, amelyet a saját orvosa írt fel neki. Kitart, de természetesen nem túl jó az állapota 

– nyilatkozta a forrás. 

Maszlov az egyik vezető orosz tudományos központnak számító Hruscsanovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet professzora és kutatója volt. Mindhárom vádlott a hiperszonika szakértője, ami kulcsfontosságú terület Oroszország következő generációs, a hangsebesség tízszeresével repülni képes rakétáinak kifejlesztése szempontjából.

A munkatársai kiállnak mellette, de féltik az állásukat is

Az intézet munkatársai május 15-én nyílt levelet adtak ki a három bebörtönzött tudóst támogatva, amelyben ártatlanságukat és hazaszeretetüket bizonyították, és megjegyezték, hogy a vádlottak elzárkóztak a jól fizető külföldi állásajánlatoktól is, hogy az orosz tudományt szolgálják. 

„Mindegyiküket hazafinak és tisztességes embernek ismerjük, akik nem képesek arra, amivel a nyomozó hatóságok gyanúsítják őket” – áll a levél fordításában.

Ebben a helyzetben nem csak kollégáink sorsát féltjük. Egyszerűen nem értjük, hogyan folytathatnánk a munkánkat

– tették hozzá a levél aláírói, rámutatva, hogy attól tartanak, őket is hazaárulással vádolnak meg, amiért egyszerűen csak a munkájukat végzik tudósként.

„Amiért ma még jutalmat kapunk, és példaként állítunk mások elé, az holnap már büntetőjogi felelősségre vonás okává válik” – tették hozzá.

A vádak szerint a tudós megszegte a titoktartást

A hármuk elleni vádak részletei titkosak, de egy hírportál szerint Maszlovot azzal gyanúsítják, hogy titkos információt adott át Kínának. A forrás szerint a tudós fenntartja ártatlanságát, és nem tartja magát árulónak, úgy véli, hogy mindig helyesen cselekedett. 

Nem sokkal letartóztatása után Maszlovot a moszkvai Lefortovo börtönbe, a KGB egykori kihallgatóhelyére szállították, majd Szentpétervárra vitték, hogy bíróság elé álljon. Az orosz parlament áprilisban megszavazta, hogy a hazaárulásért kiszabható maximális büntetést 20 évről életfogytiglani börtönbüntetésre emeljék.