Tokió szívében található parkosított negyed Meiji szentélytől keletre fekszik, amely a sintó vallás egyik legfontosabb helyszíne. Itt található az évszázados Chichibunomiya rögbistadion és egy baseball-stadion is. A negyed központja a ginkgofákkal szegélyezett sétány, a Ginkgo Avenue, amely a tiltakozók szerint most veszélyben van.

Februárban a tokiói fővárosi kormány jóváhagyott egy 349 milliárd jenes (mintegy 861 milliárd forintos) tervet a terület 28,4 hektáros részének újjáépítésére. A több mint egy évtizedig tartó építkezések során lerombolják és újjáépítik az elöregedett rögbi- és baseballstadionokat. Ez utóbbi stadion mellett egy új szállodát és egy csaknem 200 méter magas felhőkarcolót is felhúznának irodákkal és luxus apartmanokkal.

A munkálatok hivatalosan márciusban kezdődtek, és a fejlesztők azóta ígéretet tettek arra, hogy megvédik az ikonikus ginkgofasort, és „megőrzik és javítják” a tervezett sportközpont körüli zöldfelületet. A terv azonban közharagot, tüntetéseket, sőt pereket váltott ki a felháborodott tokiói lakosok részéről. Eddig több mint 225 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben a projekt leállítását követelik.

A múlt hónapban a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS), az UNESCO tanácsadó testülete „ örökségi riasztást ” adott ki a tokiói építkezéssel kapcsolatban. Körülbelül 3 ezer fa és a nyílt parkterület lehetséges pusztulására hivatkozva a szervezet „a kulturális örökség visszafordíthatatlan megsemmisülésére” figyelmeztetett.

A tokiói hatóságok „egyoldalúnak” nevezték az ICOMOS-riasztást, bár ezt követően arra kérték a fejlesztőket, hogy a fák kivágása előtt nyújtsanak be részletesebb tervet. Múlt pénteken a Mitsui Fudosan ingatlancég, amely a beruházást irányítja, a CNN-nek küldött e-mailben közölte, hogy új fák ültetésével biztosítják a park „fenntarthatóságát a következő 100 évben”. Ígéretet tettek arra, hogy Minden fát óvatosan kezelnek és a lehető legtöbbet megőrzik és átültetik.

Mikiko Ishikawa, az ICOMOS igazgatója a tervet ahhoz hasonlította

Mintha felhőkarcolókat húznának fel a New York-i Central Parkban

Attól tart, hogy a Ginkgo Avenue egyik oldalától mindössze 6 méterre, és 40 méter mély alapozással megépítendő új baseball-stadion elzárja majd a fasort a napfénytől és a víztől.

A nemzeti kormánynak, a helyi hatóságoknak, a fejlesztőknek és a polgároknak le kell ülniük egy asztalhoz, és át kellene gondolniuk, mit tegyünk ennek a fontos parknak a védelme érdekében

– mondta Ishikawa.

A tokiói vezetés egyébként a japán főváros több mint 30 százalékát „védett területté” jelölte ki , amelyek közé tartoznak a természetvédelmi övezetek és a zöldterületek is. A World Cities Culture Forum által közzétett adatok szerint azonban a parkok és kertek Tokió területének mindössze 7,5 százalékát teszik ki, szemben a New York-i 27 százalékkal vagy a londoni 33 százalékkal. A kampányolók azzal érvelnek, hogy több jogi védelemre van szükség a japán főváros szűkös növényzetének megőrzéséhez.

Maguk alatt vágják a fát a japánok? Kevesebb jobbkormányos használtautó érkezik Oroszországba

Japán alaposan lefékezte az évi 2 milliárd dollárt megközelítő, rendkívül jövedelmező használtautó-kereskedelmét Oroszországgal. A távol-keleti országban bezuhantak az árak, miközben a kereskedők igyekeztek más régiókba, különösen Új-Zéland, Délkelet-Ázsia és Afrika jobbkormányos piacaira küldeni a járműveket. Bővebben --->