Letolt nadrággal kellett bizonyítaniuk a női focistáknak, hogy biológiailag nem férfiak – állítja Fischer Nilla, a svéd női  válogatott csapat középső védője.

Fischer 194 alkalommal játszott hazája színeiben, új könyvében megalázónak nevezte a folyamatot, amelyet egy női gyógytornász végzett a csapatorvos nevében – írja a Guardian.

A teszteket állítólag azért végezték el, mert Nigéria, Dél-Afrika és Ghána tiltakozott, hogy az Egyenlítői-Guinea csapatban állítólag férfiak is szerepeltek.

Azt mondták nekünk, hogy az elkövetkező napokban ne borotválkozzunk „odalent”, és mutassuk meg a nemi szervünket az orvosnak

– mondja.

Nilla Fischer svéd focista
Nilla Fischer

Egyik játékos sem akarta kockáztatni a lehetőségét, hogy egy világbajnokságon játsszon, ezért senki nem tiltakozott.

Ugyanakkor beteges és megalázó érzés volt

– fűzte hozzá.

Az Aftonbladet svéd lapnak adott interjúban a sportoló részletesebben is kifejtette a folyamatot: „Letoltam az edzőnadrágomat és az alsóneműmet. A gyógytornász ekkor jelezte az orvosnak, hogy minden rendben van. Ő ezt felírta magának, aztán bekopogott a következő ajtón, ami mögött ugyanez a jelenet játszódott le a csapattársammal. Így ment a vizsgálat mindenkinél.”

Két héttel a 2011-es világbajnokság kezdete előtt egyébként a FIFA kiadta a nemek elismerésére vonatkozó jelenlegi irányelveit, amelynek értelmében a csapatoknak nyilatkozatot kell aláírniuk, amelyben garantálják, hogy a bajnokságra kiválasztott játékosok „megfelelő neműek”.

Streamingre költözik a BL

Most már biztos, elő kell fizetni az RTL+-ra, ha az összes Bajnokok Ligája meccset meg szeretné nézni élőben. A vállalat azért a neten közvetíti a bajnokság jó részét, mert a lineáris tévéből befolyó reklámbevételekből nem lenne nyereséges az üzlet. → Részletek