Nancy Faeser közleménye szerint Németország azonnali hatállyal megnöveli a rendőrségi járőrök számát a Lengyelországgal és Csehországgal közös határon. Az új intézkedéseket egy nappal azután jelentették be, hogy egy razzia során, a csempészhálózattal összefüggéseben átkutatott lakásokban több száz szír menekültet találtak.

A belügyminiszter az Independent cikke szerint elmondta, hogy az új határellenőrzésekre a lengyel és cseh hatóságokkal szoros együttműködésben kerülne sor és kiegészítésként funkcionálna az eddigi határt átlépő autósok és gyalogosok ellenőrzése mellett. A hatóság rugalmas, változó helyszíneken történő ellenőrzésekkel kívánja megakadályozni az embercsempészetet. A cél emellett, hogy az intézkedések a lehető legkevésbé befolyásolják az embereket, a kereskedelem és az ingázók mozgását.

Faeser arról nem közölt pontos számokat, hogy hány határrendőrt fognak még bevetni, de hangsúlyozta, hogy Németország nem telepít fix határellenőrzési pontokat, hiszen ehhez értesítenie kellene az Európai Bizottságot.

A menekültek többek között Szíriából, Afganisztánból, Törökországból próbálnak meg bejutni Németországba.

Idén több mint 220 ezren kértek menedékjogot, ezen felül pedig még 1 millió ukrán állampolgárt is befogadott az ország.

A bevándorlók mintegy negyede érkezik a Földközi-tengeren átvezető veszélyes útvonalakon embercsempészek segítségével, akik sokszor több ezer dollárt keresnek egy-egy emberen. 

A belügyminiszter rámutatott, hogy az illegális migráció csökkentéséhez feltétlenül szükséges egy közös európai menekültügyi rendszer, vagyis az Európai Unió külső határainak átfogó és szigorú ellenőrzése.

 

 

 

„Jó, hogy végre ellenőrzünk, de lehet, hogy túl későn” – szigorítanak a határokon a németek

Feltartóztatnák az embercsempészettel járó illegális migrációt, ezért a németek szigorítják a határellenőrzéseket több ország irányából. Ezzel a szövetségi kormány ráléphet arra az útra, amelyet a polgárok évek óta várnak: olyan migrációs politikára válthatnak, amely bizalmat teremt azzal, hogy gátat vet a terroristák beáramlásának.