Alekszandr Lukasenka belarusz elnök a hagyományokkal ellentétben nem mondott ünnepi beszédet a minszki győzelem emlékműnél a győzelem napja alkalmából. Ez pedig meglehetősen furcsa miután Belorusz elnöke tavaly és tavalyelőtt is szónokolt a győzelem napi évforduló alkalmából – írja a Lettországban működő független orosz portál, a Meduza.

(Oroszország, Belorusz és több más posztszovjet állam a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli, ez az a bizonyos győzelem napja.)

A május 9-i megemlékezést ennek ellenére a belarusz állami médiaügynökség közvetítette. Ennek tanúsága alapján Alekszandr Lukasenka személyesen jelent meg a győzelem napjának évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

Ugyanakkor helyette Viktor Hrenin, Belorusz védelmi minisztere mondott helyette beszédet a koszorúzáskor. Maga az esemény összesen 25 perc után véget is ért: a belarusz elnök gyorsan távozott a helyszínről.

Május 9-én reggel Alekszandr Lukasenka részt vett a moszkvai győzelem napi ünnepi felvonuláson, ám a meghívott külföldi államfők közül ő volt az egyetlen, aki nem sétált együtt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ismeretlen katona emlékművéhez: a belarusz elnököt egy elektromos biztonsági autó szállította a koszorúzásra.

Ahogy Alekszandr Lukasenka a Moszkvába látogató vezetők informális reggelijén sem vett részt.

Több belarusz újságíró is azt állította, hogy Alekszandr Lukasenka kezén láttak egy kötést, Dmitrij Bolkunyec belarusz politikai elemző pedig azt írta, hogy a belarusz elnök egészségügyi okokból, betegség miatt távozott ennyire hamar a győzelem napi ünnepségekről.

Vlagyimir Putyin: ismét háború folyik Oroszország ellen

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren. „Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot” – hangoztatta az orosz elnök. Bővebben --->