A negyedik Fico-kormány megalakulása után menesztették Bukovszky László, kisebbségügyi és Ján Hero romaügyi kormánybiztost. A kormánybiztosok a sajtóból értesültek felmentésükről – adta hírül a pozsonyi ujszo.com. 

Zuzana Čaputová államfő 25-én szerdán kinevezte Robert Fico újabb kormányát, amely már meg is tartotta első ülését.

Döntésük azért is meglepő, mert a fent említett kormánybiztosok nem kötődnek egy párthoz, koalícióhoz, és nem jellemző, hogy kormányváltás során leváltják őket.

Bukovszky László például 2016 óta volt a posztján. 

A két kormánybiztos leváltására úgy került sor, hogy nem neveztek ki helyettük új személyeket a feladatra. Az sem elképzelhetetlen, hogy az új kormány meg akarja szüntetni a fentebb említett kormányhivatalokat – mondta Ján Hero volt romaügyi biztost. Kritikaként fogalmazta meg, hogy a pártok nemigen foglalkoztak a roma kisebbség helyzetével a kampány során. 

A volt kormánybiztosok hivatalosan még nem kapták meg a leváltásukról szóló dokumentumokat, de Bukovszky László azt nyilatkozta, hogy a jövőben magyar kisebbségi kérdésekkel foglalkozó kutatóként folytatja munkáját.

Jó napja van Robert Ficonak: kinevezték a kormányát

Robert Fico negyedik alkalommal lett Szlovákia miniszterelnöke, és ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök. >>>