Marjan Rintel vezérigazgató a Politico-nak elmondta, nagy nyomás van a légitársaságokon, hogy csökkentsék szén-dioxid-ki kibocsátásukat. Hozzátette, az első helyen állnak a rövid járatok, amelyeket a sokkal tisztább vasúti járatokkal lehetne helyettesíteni. A KLM azzal a problémával is küzd, hogy a Schiphol eléri a maximális repülési kapacitását, és a kormány megpróbálja korlátozni a fel- és leszállások számát a zajszennyezés csökkentése érdekében.

Victor Thévenet, a Transport & Environment zöld csoport tagja rámutatott,

ezek a járatok Brüsszel és Amszterdam között 14-szer nagyobb hatással vannak az éghajlati változásokra, mint a vonatok.

Az Európai Bizottság is azt szeretné elérni, hogy 2030-ra az 500 kilométernél rövidebb utazások CO2-semlegesek legyenek. 

A KLM főnöke, aki egykor az állami vasúti vezérigazgatója volt, azt is elmondta egy 55 perces repüléssel viszonylag versenyképes egy gyorsvonaton eltöltött 100 perces utazás. A kevesebb repülésre való törekvés részeként a KLM külön helyeket vásárolt a Thalys nagysebességű vonaton.

Nem csak a holland légitársaság gondolkodik vasútban

A német Lufthansa már régóta együttműködik a Deutsche Bahn állami vasúttal, hogy az utasokat az óriás frankfurti csomópontból vonatokra ültesse a csatlakozó járatok helyett. A KLM testvérlégitársasága, az Air France ugyanezt tette az SNCF-fel. Franciaország tavaly még olyan jogszabályt is elfogadott, amely megtiltja a rövid távú belföldi járatokat, ha van alternatív vasúti összeköttetés két és fél órás vagy rövidebb ideig tartó útra.

A holland kormány elkötelezett a vasúti személyforgalom fellendítése mellett a brüsszeli, párizsi, londoni, düsseldorfi, frankfurti és berlini útvonalakon, sőt még az éjszakai vonatcsatlakozásokat is támogatja.

Súlyos vádak: megtévesztik az utazókat a légitársaságok, „zöld viteldíjat” fizettetnek a változatlan környezetkárosításért

Zöldre mosással vádolják a légitársaságokat 18 ország részéről a fogyasztóvédelmi szervezetek. Közösen panaszt tettek a félrevezető, szerintük hazug állítások miatt, melyek a környezetbaráttá tehető repülést sugallják az embereknek. Bővebben >>>