A felsőház által pénteken egyhangúlag jóváhagyott módosítások pontosítják a nemi erőszak miatti eljárás megindításának előfeltételeit, és üldözendővé teszik a kukkolást.

  • A beleegyezési korhatárt 1907-ben vezették be Japánban, és azóta több mint száz éven át változatlan volt.
  • A 13 év az egyik legalacsonyabb korhatár volt a világon.

Az új szabályok értelmében két 13 évesnél idősebb büntetlenül léphet egymással nemi kapcsolatba, ha nincs köztük öt évnél nagyobb korkülönbség.

 

Pszichológuscsoportok figyelmeztetnek a gyerekekre leselkedő veszélyekre

Az Amerikai Pszichológiai Társaság most először adott ki ajánlásokat a tinédzserek közösségi média használatára vonatkozóan. Bővebben>>>

Komolyan ráfizet, aki nem tartja be

A most elfogadott módosítások büntetik azt is, ha valaki fenyegetéssel, csábítással vagy pénzzel akar rávenni egy 16 évesnél fiatalabbat, hogy szexuális céllal találkozzanak.

Ezért egy év börtön és félmillió jen (mintegy 1,2 millió forint) büntetés szabható ki.

Még így is sem kizárt az áldozathibáztatás lehetősége

büntető törvénykönyv nemi erőszakkal kapcsolatos passzusát 2017-ben, több mint egy évszázad után szigorították, de jogvédők szerint még így sem bünteti kellőképpen az elkövetőket.

2019-ben tüntetések is voltak országszerte, miután több, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben a vádlottakat felmentették.

A hatályos jogszabály bírálói azt kifogásolják, hogy az ügyészeknek továbbra is bizonyítaniuk kell, hogy az elkövető erőszakot és fenyegetést alkalmazott áldozatával szemben, ami teret nyit az áldozathibáztatásnak, ha előkerül az az érv, hogy az áldozat „nem állt ellen eléggé”.

 

Pedofilfórumot üzemeltetett, lebukott a szeméremsértő online tartalmakkal

Vádat emelt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség egy bűnszervezet tagjaival szemben, amely egy több rétegű titkosított hálózaton keresztül gyermekpornográf tartalmak megosztására létrehozott fórumot működtetett. Bővebben>>>

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.