A tekintélyes amerikai kutatócsoport szerint az orosz légierő jelentős erőket csoportosított össze az ukrán határnál, és már csak az a kérdés, hogy mely területek felett akar légi fölényt kivívni. Moszkva változtatni akar az eddigi stratégiáján, és a jövőben sokkal intenzívebben fogja használni a légierőt. Kiszivárgott értesülések szerint elsősorban a Kelet-Ukrajnában tervezett nagy, tavaszi hadjárathoz akarnak légi támogatást nyújtani.

Az ISW jelentésében hivatkozik egy magas rangú NATO-illetékesre is aki szerint az orosz légierő nagyjából nyolcvan százaléka még mindig érintetlen. Ebből az következhet, hogy a tavaszi offenzíva előtt esetleg megpróbálják szétverni az ukrán légvédelmet – írja az Infostart.

A brit védelmi minisztérium ezt azzal erősítette meg, hogy a múlt héten az oroszok fokozták az Ukrajna feletti légi tevékenységet: a bevetések száma elérte a tavaly nyári szintet. Ugyanakkor  úgy vélik, hogy az orosz légi hadjárat nem fog kiterjedni egész Ukrajna területére, hanem csak a Donbaszra koncentrálódik. Ezt a megállapítást támasztja alá Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is, aki szerint az amerikai hírszerzésnek nincsenek információi egy egész Ukrajnára kiterjedő orosz légi háborúról.

Austin azt is megjegyezte, hogy dacára a jelentős nyugati segítségnek,

az ukrán légvédelem nem lenne képes egy átfogó orosz offenzívát kivédeni. Kétséges az is, hogy egy ilyen kiterjedt légi hadművelet mennyire lenne sikeres. 

Kevés a jól kiképzett orosz hajózó

Az Important Stories katonai forrásokból úgy értesült, hogy a légierőnek nincs elég kellően képzett pilótája. Márpedig a gyakorlatlan és megfelelő harci tapasztalatokkal nem rendelkező orosz hajózóknak hatalmas veszteségeket okozhatna az ukrán légvédelem. Ezért is valószínűbb, hogy az oroszok nem próbálják meg kivívni a teljes légi fölényt, hiszen ahhoz teljesen el kellene pusztítani az ukrán légierőt és a légvédelmet.

Az ISW szakértői ezért azt valószínűsítik, hogy az orosz légierő összevonása csak egy korlátozott légi háború előkészítését jelentheti. Ennek az a célja, hogy a kelet-ukrajnai hadszíntér felett biztosítsák a légi fölényt, amivel megóvnák a földön harcoló csapataikat az ukrán légi támadásoktól.