A tagállamoknak meg kell védeniük állampolgáraikat az állami szereplők által végzett jogtalan megfigyeléstől úgy a kibertérben, mint a fizikai világban, a jogtalan megfigyelés sehol sem elfogadható – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Elítéljük a beavatkozást a személyes kommunikációba, az ugyanis szembe megy a demokratikus értékekkel és az alapvető jogok megsértésének számít

– fogalmazott a belga politikus.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy nemzeti jogköreiket kihasználva minden ország részletesen kivizsgálja a kémszoftverek használatára vonatkozó összes bejelentést, különösen, amikor fennállhat a jogsértés lehetősége.

Az uniós biztos kijelentette, biztosítani kell, hogy a kémszoftverek jogtalan használata esetén az érintettek élni tudjanak az adataik védelmére vonatkozó szabályokban lefektetett jogaikkal, azaz jogorvoslati lehetőséget kell szavatolni számukra.

„Az Európai Bizottság a kémszoftverek esetében is az EU-s jogszabályok tagállami végrehajtására összpontosít és kiáll az emberi jogok védelme mellett úgy az valós életben, mint az online térben” – tette hozzá az uniós biztos.

„A kémszoftverek használata is a jogállami normák ellen hat”

A vitában magyar ellenzéki képviselők is felszólaltak.

Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta: "A kormány célba veszi a maradék független sajtót és kémszoftverek segítségével hallgatja le és félemlíti meg a magyar újságírókat és üzletembereket."

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a munkájukat végző újságírókat lehallgatják, magánlevelezésüket és életük legbelsőbb pillanatait ábrázoló fotóikat pedig közzéteszik.