Egyebek mellett ezt tartalmazza az Európai Unió (EU) csomagoló anyagok felhasználásáról szóló reformja, amelyről a hét elején állapodott meg az Európai Parlament (EP) a tagországokkal. 

A cél a csomagolások mennyiségének csökkentése, újrafelhasználása, és újrahasznosítása, a biztonság növelésére és a körforgásos gazdaság fellendítésé irányuló szabályok megújítása.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy az uniós polgárok évente fejenként csaknem 190 csomagolási hulladékot „termelnek” – tájékoztatott honlapján a parlament környezetvédelmi bizottsága (ENVI).

A megállapodás értelmében 2030. január 1-jétől betiltanak bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolási formákat. Az évtized végétől így nem lehet műanyagba csomagolni egyebek mellett

  • friss gyümölcsöt és zöldséget, 
  • a kávézókban és vendéglőkben árusított italokat és ennivalókat, vagyis például a sarki kínai nem adhatja műanyag dobozban az elvitelre kért ebédet, 
  • az ilyen termékek hozzávalóit, például a kávécukrot,
  • és többé nem lehet a reptereken a bőröndöket lopásgátló zsugorfóliába tekertetni.

További fontos rendelkezés, hogy ugyancsak 2030-tól főszabályként tilos lesz a 0,015 milliméternél, azaz 15 mikronnál vékonyabb műanyag zacskók - például szemeteszsákok, reklámszatyrok - forgalmazása.

Az egyszer használatos csomagolóanyagok helyébe lépő fenntartható megoldások terjesztése érdekében bevezetik azt is, hogy a vendéglőkben, kávézókban kötelező lesz elfogadni a vendégek otthonról hozott „elviteles” dobozait, poharait.

Az uniós rendelet legfőbb távlati célja a csomagolás hulladék folyamatos csökkentése. Ugyanakkor az ambiciózus tervekkel - például a 2030-ra 70 százalékos csökkentést szorgalmazó német javaslattal - szemben viszonylag mérsékelt ütemrendet határoztak meg - írta a dpa német hírügynökség. E szerint 2030-ig 5, 2035-ig 10, 2040-ig 15 százalékkal kell csökkenteni a csomagolási hulladék mennyiségét 2018-hoz képest.