Sok hírest embert megszédített a lehetőség, amit a Twitter adott neki: hirtelen az egész emberiséghez szólhatnak, és akár 100 milliós követőtábor is figyelheti minden szavukat, amit aztán a média sebesen közvetít mindenkihez, akit csak el lehet érni. Óriási hatalom ez: Donald Trump korábbi amerikai elnök is harsogta rajta sokszor hivatalához méltatlan kijelentéseit, de még az orosz-ukrán háború döntéshozói is itt fenyegetik egymást.

Elefánt a porcelánboltban

Egyetlen lelkes felhasználónak adatott meg csak ugyanakkor, hogy fogja, és tokkal-vonóval megvegye magát a Twittert, így már nem csak egy a sok híres szónokló közül, hanem uralja is a céget. Ez pedig Elon Musk, kinek egyik sikervállalkozása, a Tesla olyan gigantikusra nőtt a tőzsdén, hogy részvényei egy részének eladásával fedezhető lett az ügylet.

A híres vállalkozóval azonban elszaladt a ló, és szerzeményét nem olyan gonddal kezelte, mint korábban a Teslát vagy a SpaceX űrvállalatot, hanem inkább olyan hatást keltett, mint elefánt a porcelánboltban, ezt még képileg is erősítette, hogy az első nap egy mosdókagylóval érkezett új cégéhez.

Megszoknak vagy megszöknek

Tény, hogy miután Elon Musk lett a tulajdonos, a szabad vállalkozások fellegvárában, az USA-ban majdhogynem azt tesz a cégével, amit akar, bár az alkalmazottakkal azért már ott sem illik durván bánni. Márpedig ő közölte, hogy vagy megszoknak, vagy megszöknek, azonban a helyzet feloldásában segített egy hölgy, Ella Irwin, akinek Elon Musk komoly előmenetelt ígért, ha segít neki abban, hogy cégvezetési szándékait úgy közvetítse, hogy közben bizalmat teremtsen a munkavállalók körében.

Tavaly november 17-én a Twitter a biztonsággal és bizalommal foglalkozó részleg alkalmazottai bő egy órát kaptak arra, hogy döntést hozzanak: aláírják, hogy elfogadják Elon Musk feltételeit, vagy távoznak. Egy dolgozónak meglehetősen ijesztő egy ilyen ultimátum, hiszen nincs is tisztában vele, hogy pontosan mit várnak tőle, és milyen megpróbáltatásoknak lesz kitéve.

Ekkor megjelent Ella Irwin, és bátorítani kezdte a dolgozókat: ne ijedjenek meg, ugyan Elon Musk módszerei szokatlanok, ám könnyen alkalmazkodni lehet hozzájuk, és érdemes támogatni őt abban, ahogy a vállalatot vezetni szeretné.

Elon Musk elképzelései teljesen szembementek az évek alatt kidolgozott korábbi módszerekkel, amelyekkel a felhasználók bizalmát megnyerték, és az osztály dolgozói attól féltek, hogy napok alatt kárba vész több éves munkájuk eredménye.

Ella Irwin azonban egyetértett Elon Musk elképzeléseivel, miután a friss Twitter-vezér részletesen elmondta neki, mit miért szeretne, és egyben megbízta azzal, hogy a cég új módszereit részben Twitter-üzenetekben, részben újságcikkekben magyarázza el közérthetően a nagyközönségnek, és így próbálja helyreállítani a bizalmat.

Kényes egyensúly

Kétségtelen, hogy a nagyra nőtt közösségi média cégeknél rendkívül bonyolult feladat lett az, hogy nem engedhetnek teljes szólásszabadságot, nem mondhat bárki bármit, hisz például nem engedhető meg a gyűlöletbeszéd, vagy az, hogy valakik ezeken a csatornákon beavatkozzanak más ország demokratikus politikai választásaiba, valamint az álhírek terjesztését is meg kell akadályozni.

Az utóbbi években mindegyik ilyen platformnak nagy kihívás volt, hogy mindezt úgy valósítsa meg, hogy közben visszaélések se történjenek, indokolatlanul ne korlátozzanak senkit. Ez annyira nehéz feladat, pláne több millió, esetleg milliárd felhasználó mellett, hogy lehetetlen tökéletesen megoldani, de a Twitternél és más cégeknél is kidolgozták ennek mechanizmusát sok éven át.

Ezt a rendszert Elon Musk rögtön megbolygatta, a biztonsággal és bizalommal foglalkozó részleg munkatársainak egy része végül eltávozott, és most a Bloomberg által megszólaltatott, az ügyre nagyobb rálátással bíró személy szerint a munka úgy zajlik, hogy az jelenhet meg, amit Elon Musk megenged, és az nem, amit ő tilt. Ebben pedig támogatja Ella Irwin, aki azt mondja, hogy idő kell az új szisztéma kiépítéséhez, de sokkal kevesebb korlátozást szeretnének, mint a korábbiakban.

A rejtélyes hölgy

De ki is ez a hölgy valójában, aki ilyen hatalomra tett szert a világ leggazdagabb embere mögött a Twitternél, korlátlan bizalmát élvezi, és elképzeléseit megpróbálja megértetni és elfogadtatni mind a dolgozókkal, mind a felhasználókkal, köztük azokkal is, akik nem szoktak bejegyzéseket írni, de rendszeresen követik mások megnyilatkozásait?

A most 47 éves Ella Irwin korábban a Twilio és az Amazon.com munkatársa volt, és főleg a platformok elleni támadásokkal és az online piactéren történő visszaélésekkel foglalkozott, nyilvánosan posztolt szövegek ellenőrzésében kevesebb tapasztalata volt. Egy korábbi munkatársa azt mondta róla, hogy rendkívül szervezetten végzi munkáját és jól terhelhető, sokat tud dolgozni, és minden rábízott feladatot magas szinten el is végez, de vezetési stílusa az érzékenyebbeknek megviselő lehet.

A jövő kérdése

Feltehetően pont ezek a tulajdonságok kellettek ahhoz, hogy a vállalkozásaiban sokat tapasztalt Elon Musk bizalmát elnyerje. Ella Irwin pár hónappal a tulajdonosváltás előtt érkezett a céghez, amikor a cégfelvásárlási harcban a vállalkozó azzal vádolta a céget, hogy sok a hamis felhasználói számla.

Ella Irwint nem nagyon zavarták a megjegyzések, a mosdóval érkező új tulaj bizalmát pedig gyorsan elnyerte. Hogy végül sikerül-e neki elfogadtatni a felhasználókkal a Elon Musk cégvezetési gyakorlatát, az még a jövő kérdése.