A TIAA Intézet és a Georgetown Egyetem AgingWell Hubja által közzétett felmérés szerint az Egyesült Államokban a fiatal munkavállalók több mint fele nem számít arra, hogy anyagilag olyan jól fog boldogulni, mint a szülei. 

Sok fiatal felnőtt diákadóssággal kezdte a pályafutását, továbbá keményen sújtják őket a magas lakhatási költségek és az infláció is. Sokan úgy érzik, hogy soha nem lesznek képesek lakást vásárolni, mivel a magas jelzáloghitel-kamatlábak és az elérhető ingatlanok szűkössége együttesen elérhetetlenné teszi a megfizethetőséget. 

A 24 és 35 év közötti felnőttek 42 százaléka általában egyetértett azzal, hogy fizetésről fizetésre él

A fiatalabb nőknél magasabb a pénzügyi stressz, míg a férfiak jóval magasabb arányban nyilatkozták, hogy meg tudnak birkózni egy nagyobb váratlan kiadással.

Az 50 ezer dollárnál kevesebbet kereső válaszadók csaknem kétharmada nem számít arra, hogy olyan jól fog boldogulni anyagilag, mint a szülei, a 100 ezer dollárnál többet kereső munkavállalók harmada ezzel ellentétben viszont számít olyan anyagi helyzetre, amilyennel rendelkeznek a szülei is – írja a Bloomberg.

A többség megtakarításokból finanszírozná a nyugdíját

Amikor a fiatal felnőtteket arról kérdezték, hogy honnan várják nyugdíjas éveik jövedelmét, a lista élén a személyes megtakarítások (56 százalék) és a nyugdíjpénztári megtakarítások (51 százalék) álltak, a harmadik helyen pedig a társadalombiztosítás (38 százalék).

A megkérdezettek csaknem a fele értett egyet ezzel a kijelentéssel, hogy ha a globális kihívásokra gondol, akkor csak a mának akar élni. További 42 százalék azonban inkább azzal az állítással azonosult, hogy a globális kihívások arra késztetik, hogy tervezzen és készüljön fel a bizonytalan jövőre.