Jelenleg nem valószínű a háború Oroszországgal, de nem is elképzelhetetlen – jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában. A Felkészültünk a harcra? című konferencián Karel Rehka szerint Oroszországnak reálisan látnia kell a NATO katonai erejét, és azt, hogy megvan az akarat a védekezésre. Másfelől továbbra is szükséges az Oroszország által megtámadott Ukrajna segítése.

Oroszország lényegében áttért a hadigazdaságra és a titkosszolgálati becslések szerint rövidesen megújíthatja katonai erejét

– állapította meg a cseh vezérkari főnök.

Oroszország Közép-Ázsián és a Kaukázuson keresztül sikeresen elkerüli a szankciókat. Atomerejét elrettentésre használja, és célirányosan destabilizál bizonyos régiókat. Hosszú távon igyekszik megbontani a Nyugat egységét, megkérdőjelezni az ottani demokráciákat és állami intézményeket – jelentette ki a cseh vezérkari főnök, aki úgy véli: Oroszország célja bizonytalanságot és bizalmatlanságot kelteni.

A nagyobb háborút csak elrettentetéssel lehet elkerülni

Egy háború Oroszországgal nem elképzelhetetlen, bár pillanatnyilag nem valószínű – szögezte le Karel Rehka, hozzátéve, hogy a konfliktus kirobbanhat egy véletlen esemény következtében, de akkor is, ha az ellenfél azt elkerülhetetlennek fogja tartani. „Kialakulhat egy olyan lehetőség, amikor azt mondják: most vagy soha.”

A konfliktust elkerülni csak elrettentéssel lehet. Oroszországnak reálisan látnia kell, hogy megvan a képességünk a védelemre, és megvan az akaratunk is.

Oroszország egy intenzívebb, hosszú háborúra készülődik – vélekedett a cseh katonapolitikus.

Zelenszkijt kirúgnák, már meg is lehet az utódja

Legalábbis az orosz hírszerzés szerint. Úgy tudják, az ukrán elnök leváltása már a nyugatiak napirendjén van. Kritikus hangok valóban vannak Zelenszkij vezetési stílusával kapcsolatban, de ez egyelőre csak vágyvezérelt gondolkodásnak, leginkább zavarkeltésnek tűnik. Bővebben --->