Joe Biden hamarosan egy olyan új intézkedést jelent be, ami lehetővé teszi, hogy több százezer amerikai állampolgár okmányokkal nem rendelkező házastársa és gyereke meneküljön meg a kiutasítástól.

A BBC értesülései szerint az akár már idén nyáron életbe lépő javaslat azokra vonatkozik majd, akik legalább tíz éve tartózkodnak az Egyesült Államokban.

A Fehér Ház kalkulációja szerint a döntés több mint félmillió embert érinthet, köztük ötvenezer huszonegy év alatti fiatalt.

A tervezet szerint a jogosultaknak három évük lenne arra, hogy állandó tartózkodási engedélyt kérjenek, amellyel jogosulttá válnak egy hároméves munkavállalási engedélyre is.

A novemberi elnökválasztáson Biden számára az egyik legnagyobb kihívást a bevándorlás kérdése jelenti, miután az amerikai-mexikói határra rekordszámú menekült érkezett. 

Ennek kapcsán az elnök két hete már aláírt egy olyan végrehajtási rendeletet, amely gyorsított eljárásban teszi lehetővé az illegálisan érkezettek kiutasítását az országból.

Tíz nap múlva jön a nagy amerikai „ki mit tud”

Június 27-én lesz Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök és republikánus kihívója, Donald Trump első elnökjelölti vitája.