A 33 nő közül, akik csütörtökön érkeztek az argentin fővárosba egy járattal, hármat őrizetbe vettek okmányaikkal kapcsolatos problémák miatt, ők csatlakoztak további háromhoz, akik előző nap érkeztek – mondta a migrációs ügynökség vezetője, Florencia Carignano a BBC tudósítása szerint.

„Az orosz nők eredetileg azt állították, hogy turistaként látogatnak Argentínába. Ezekben az esetekben kiderült, hogy nem azért jöttek ide, hogy turisztikai tevékenységet folytassanak. Ezt ők maguk is elismerték” – tette hozzá Florencia Carignano. 

Az orosz nők azt akarták, hogy gyermekeiknek argentin állampolgárságuk legyen, mert az nagyobb szabadságot biztosít, mint az orosz útlevél.

A probléma az, hogy eljönnek Argentínába, beíratják a gyerekeiket argentin állampolgárnak, és elmennek. A mi útlevelünk nagyon biztonságos az egész világon, amely lehetővé teszi, hogy 171 országba vízummentesen léphessünk be

– tette hozzá az argentin migrációs ügynökség vezetője.

Az argentin állampolgárságú gyermek megléte a szülők számára is felgyorsítja az állampolgársági folyamatot. Az oroszok jelenleg csak 87 országba utazhatnak vízummentesen. A csütörtökön őrizetbe vett három nő ügyvédje, Christian Rubilar szerint jogtalanul tartják őket fogva hamis turistákként. „Ez a kifejezés nem létezik a jogszabályainkban” – jelentette ki Christian Rubilar.

A háború felpörgette a szülési turizmust

Az agrentin La Nacion lap az orosz állampolgárok érkezésének drámai növekedését az ukrajnai háborúnak tulajdonította, mondván, hogy a háború és az országuk egészségügyi ellátása elől menekülés mellett az orosz nőket az Argentínába való vízummentes beutazás joga, valamint a kiváló minőségű gyógyszerek és a kórházak sokasága is vonzza.

Az orosz állampolgárok által Argentínába irányuló születési turizmus jövedelmező és jól bevált gyakorlatnak tűnik. 

A BBC által megtekintett orosz nyelvű honlap különböző csomagokat kínál olyan várandós anyáknak, akik Argentínában szeretnének szülni. A weboldal olyan szolgáltatásokat hirdet, mint a személyre szabott szülési tervek, a reptéri transzfer, a spanyol nyelvtanulás és kedvezmények az argentin főváros legjobb kórházaiban való tartózkodás költségeiből.

A csomagok a „turistaosztálytól” kezdődnek 5000 dollártól (1,8 millió forint), egészen az „első osztályig”, amely már 15 000 dollár (5,4 millió forint). A weboldal szerint alapítója 2015 óta foglalkozik szülés-turizmus elősegítésével, és migrációs támogatással, és a cég saját állítása szerint 100 százalékban argentin.

Szombaton a La Nacion arról számolt be, hogy az argentin rendőrség razziákat hajtott végre egy „millió dolláros üzlet és illegális hálózat” elleni nyomozás részeként, amely állítólag terhes orosz nőket és partnereiket látta el rekordidő alatt kiállított hamis dokumentumokkal, hogy lehetővé tegye számukra az argentin letelepedést. 

A rendőrség szerint a bűnbanda akár 35 000 dollárt (12,7 millió forint) is felszámított a szolgáltatásért. Letartóztatásokra egyelőre nem került sor, de a rendőrség laptopokat és táblagépeket, valamint bevándorlási papírokat és jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le.