Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 10,4 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 536 ezerre süllyedt az egy hónappal korábbi, a felülvizsgálat után 592 ezerről 598 ezerre módosított számról.

Elemzők 1,0 százalékos csökkenést, 588 ezres értéket vártak decemberről. A meredek csökkenést azzal magyarázták, hogy elkezdte éreztetni hatását a jelzáloghitel-kamatok emelkedése, visszavetette a vásárlási kedvet.

Éves összevetésben 0,4 százalékkal kevesebb újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban az év utolsó hónapjában. Tavalyelőtt, 2015 decemberében 538 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma.

A becsült adatok szerint tavaly egész évben 563 ezer új lakás talált gazdára, ami 2007 óta a legmagasabb érték, és 12,2 százalékkal haladja meg a 2015-ben mért 501 ezres számot.

A decemberi újlakás-eladások ütemével számolva 5,8 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 5,0 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Az új lakások átlagára decemberben 384 ezer dollár volt, 7,26 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 322 ezer 500 dolláros mediánár 7,85 százalékos éves növekedést takar.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.