Elmaradt a nagy fővárosi lakóparkok bejelentése az első negyedévben – írja a Napi.hu részére küldött közleményében a Cordia. A cég elemzése szerint a január és március között bejelentett fejlesztések alig több mint 700 lakás felépítését vetítették előre Budapesten, ezek egyenként átlagosan 24 otthont foglalnak magukba. 2021 közepén három hónap alatt 2000 lakás építését jelentették be, a csökkenés pedig azóta néhol egészen drámai méreteket öltött: a budapesti újlakás-piac egyik zászlóshajója, a IX. kerület például egyetlen új projektet sem jelentett be az év első három hónapjában. A fővárosban összességében a vevőre váró lakások több mint hat éve nem látott szintre estek vissza.

Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke szerint az infláció miatti aggódás hatására sokan előrehozták a lakásvásárlást. „Trendfordulónak vagyunk tanúi a budapesti újlakás-piacon. Ezt már az első negyedév számai is jelzik, de sajnos a neheze még hátravan, hiszen miközben az ukrajnai háború gazdasági hatásai és a tempós infláció a kínálati oldalt szűkítik tovább, addig a keresleti oldalt a zöldhitel-program kifutása, a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza. Várható, hogy egyes projektek is leállnak majd” – mondta Földi.

Az első negyedévben az eladások közel felét a XIII. és a XI. kerület tette ki, a budapesti piac 28 és 18 százalékát fedték le, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ebben a két kerületben csökkent a legnagyobb arányban az új lakások kínálata. Ráadásul a kevés elérhető lakás is gyorsan drágult az elmúlt időszakban: a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára öt év alatt a duplájára nőtt. Budán ez 14 százalékos drágulást jelent,

az átlagár már meghaladja a másfél millió forintot.

Pesten 7 százalékkal nőtt az új lakások négyzetméterára, amely már 1 millió 139 ezer forint.