Orbán Viktor miniszterelnök kormánya előírta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy a 2016-os - a már Országgyűlés által elfogadott költségvetésből - 8,2 milliárd forintot, 2017-ben pedig további 5,7 milliárd forintot biztosítson a Budai Várban található Karmelita kolostor átépítésére - olvasható a mai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Mint ismert, a kolostor épületébe költözik a miniszterelnök közvetlen stábja. Az épület átalakítására és új beruházások megvalósítására 2015-ben eddig három lépésben összesen 6,8 milliárd forintot különített el a kormány - ebből a legnagyobb tétel az idei költségvetésben megszavazott 5 milliárd forint.

Azaz 2015-2017-ben összesen mintegy 21 milliárd forint költségvetési forrást fordítanak a kormányfő és hivatala költözésére.

Új épületet is építenek

Az eredeti tervek szerint már 2016. március 15-én az új székhelyére költözne a miniszterelnök - a ma megjelent kormányhatározatban viszont még 2017-es kiadásokkal is számolnak. Az ügy magyarázata az lehet, hogy a Karmelita kolostor átépítése mellett egy új épületet is építenek a kolostor mellett a Dísz téren, az  egykori tábori püspökség helyén (a Püspök kertben).

A Budai Vár rekonstrukcióját is előkészítik

A kormány egy másik mai határozatában arról is döntött, hogy a Budai Vár rehabilitációjának előkészítő munkáira 2016-ban 2,3 milliárd, 2017-ben pedig 2,6 milliárd forintot különítsenek el az adott évek költségvetéseiben, vagyis összesen 4,9 milliárd forint mehet az előkészítésre.