2018-ban, még a kétszeres Kossuth-díjas Törőcsik Mari életében döntött úgy a kormány, hogy Törőcsik Mari Házat alakítanak ki Pélyen. Az építés helyszíneként a művésznő nagyapja, Kovács Sándor által épített közösségi mozi telkét és az egykoron azzal összefüggő, később külön helyrajzi számú telket jelölték meg, amelyek ekkor önkormányzati tulajdonban voltak. Az eredeti határozat értelmében az épületet ingyen vette volna át az állam, ezt azonban nem tudták megoldani, legalábbis erre utal, hogy tavaly szeptemberben már vásárlásról vagy kisajátításról hoztak döntést - írja az rtl.hu.

A  beruházás elakadt, a közbeszerzést csak tavaly decemberben írta ki az állami BMSK Zrt. Az eljárás április elején zárult, az EKR-be feltöltött dokumentumok szerint a tervezési és kivitelezési munkákat a budapesti EB Hungary Invest Kft. végzi el nettó 1,8 milliárd forintért (amely nem tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet). Nemrégiben 3,6 milliárd forintos ajánlatával ez a cég futott be az ugyancsak a BMSK Zrt. által kiírt, a kelenföldi pályaudvar felújítására kiírt közbeszerzésen.

Az eljárásban az épületet Kovács Sándor-Törőcsik Mari Házként említik. A budapesti cég az egyemeletes épületet kibővíti. A dokumentáció szerint a rossz állapotú épületeket (alapozás nélküli falakat és kétséges tetőszerkezetet említenek) elbontják, az egykori moziépület négy falának kivételével, ezeket a Kovács Sándor iránti tiszteletből megtartják.

Az épület helyére egy U- alakú, léptékében és formavilágában a Kovács-féle épületet idéző közművelődési épület alakítanak ki, amelyben emlékszoba, közösségi könyvtár, ruhatár és irodák is lesznek. A nagyteremben színpadot alakítanak ki, valamint helyet kapnak vendégszobák is.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen pedagógusok gyermekeként, édesapja iskolaigazgató volt a településen. 2020-ban jelentette be, hogy nem lép többet színpadra. 2021 márciusában tüdőgyulladással szállították a szombathelyi kórházba, itt hunyt el 2021. április 16-a hajnalán. A művésznőt 2021. április 22-én búcsúztatták.