A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A határátkelőhely a Csongrád-Csanád megyei Kübekházát a szerbiai Rábéval összekötő út mellet valósul meg, 2x1 sávon. A főbb létesítmények nettó alapterülete 1 636 négyzetméter. 

Az építési terület a magyar-szerb-román hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el. A terület szinte teljesen sík és bár beépítetlen, jelenleg az építési ingatlannak a határmetszési ponthoz közel eső részén került kialakításra - konténeres infrastruktúrával -  az ideiglenes határátkelőhely, melynek a kivitelezési munkák végzése közben is, egészen a végleges határátkelőhely megnyitásáig, üzemelnie kell.

A főbb létesítmények nettó alapterületei a következők:

  • közös magyar-szerb kezelőépület 450,20 négyzetméter,
  • belépő - és kilépő oldali elsődleges vizsgálati hely (védőtetővel) 945,65 négyzetméter,
  • belépő oldali alapos vizsgálati hely (védőtetővel) 77,42 négyzetméter,
  • kilépő oldali alapos vizsgálati hely (védőtetővel) 77,42 négyzetméter,
  • kezelőfülkék 29,28 négyzetméter.

A nyertes Kelet-Úttal augusztus 18-án kötött szerződést az ajánlatkérő ORFK.

Indult még a közbeszerzésen a szegedi Dél-Konstrukt Zrt. és a HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft., továbbá a székesfehérvári Fehérép Kft.

A Céginfo.hu adatai szerint a nyertes Kelet-Út Kft. 1999-ben alakult, a jegyzett tőkéje 10 millió forint. Tulajdonosai Balogh Zsolt és Vincziczki Csaba. A múlt évet 760 millió forint nettó árbevétel mellett 11 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta.

Kétmilliárdot különített el a kormány a kivitelezésre

A Napi.hu 2019 augusztus végén adott hírt arról, hogy az év szeptember-október magasságában határátkelő nyílhat Kübekháza és Rábé között a szerb-magyar határon. Akkor folyamatban volt annak az útszakasznak a kiépítése is, amely Kübekháza központját kötötte össze a jövőbeli határátkelővel, vagyis a szerbiai Rábé-Majdánnal.

Idén augusztus 12-én pedig arról adtunk hírt - a Magyar Közlöny alapján - hogy a kormány 1 milliárd 974 millió forintot biztosított a Kübekháza–Rábé közúti határátkelőhely létesítésére.